Un fos a negre

Autor: DELFÍ ROCA
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 19 de Desembre de 2016

L’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA) s’ha pronunciat sobre la denúncia de la instal·lació de les càmeres de videovigilància al Parc Central. L’opinió emesa per l’APDA té un vis polític important. Ha decidit arxivar-la, per evitar amargar el dolç moment que DA viu al Govern, al Consell i a cinc comuns (no sis, com van dient).

A més, l’APDA s’ha pronunciat sobre la legalitat o no del tractament de dades que recullen les càmeres, quan la denúncia d’SDP era sobre la seva instal·lació. En la resolució reconeix que no hi ha cap llei sobre la instal·lació de càmeres de videovigilància.

Amb la boca petita, se’ns dona la raó. En aquest cas la política va més enllà de les lleis, quan mai ho hauria de fer. El que sí que pot fer és canviar-les. ¿Què volem? Evitar que ens treguin un dret, que primer es faci la llei i després es posin les càmeres.

Segons l’Agència, els comuns tenen legitimació per garantir la con- vivència i la seguretat ciutadana. No hi podem estar d’acord de cap manera, ja que els comuns no tenen competències sobre la seguretat ciutadana. La Llei qualificada de delimitació de competències dels comuns (Art. 4–10– F) és molt clara en aquest punt. Diu que és competència dels comuns la inspecció, control i assegurament de la bona convivència ciutadana en les vies públiques, urbanes i rurals, i especifica que només ho pot fer per mitjà dels agents de circulació i altres agents i cossos comunals.

Amb persones, no amb videocàmeres. Amb agents de circulació, no amb policies locals armats. Per tant, els comuns no tenen legitimitat per instal·lar càmeres. Ni la llei de competències els autoritza a fer-ho, ni l’absència d’una altra llei tampoc.

Per exemple, ha estat la manca de legislació la que ha impedit que l’Institut Marquès instal·li una clínica de fertilitat a Andorra. Més encara, l’APDA ha escrit una recomanació on, com a norma general, diu que no es poden captar imatges del car­rer des d’instal·lacions privades, perquè pot suposar una ingerència en determinats drets fonamentals de les persones.

¿Us imagineu quina hauria estat la resolució si l’instal·lador de les càmeres hagués estat un comú amb majoria d’SDP? Jo sí. Un fos a negre.

Bones festes!