SDP creu que mantenir el tabac fora de la Unió duanera “és de mal defensar” per culpa del contraban

Autor: M. T.
Font: ARA
Publicat el: 7 de Desembre de 2016

Socialdemocràcia i Progrés considera que el Govern “no parla clar” quan defensa que s’ha de mantenir l’essència de l’Acord Duaner i la situació actual del sector del tabac, tenint en compte que “des del 2014 ja hi va haver pressions per part del govern espanyol per acabar o reduir el tema del tabac” pel fet que es mantingui la pràctica del contraban.

Així ho ha assegurat el conseller general Víctor Naudi, que considera que la qüestió “és de mal defensar” i que el Govern hagués hagut d’expressar aquestes dificultats des del primer moment. Per aquest motiu, demanen que a l’hora de negociar la resta de llibertats es prepari millor el terreny per anar més preparats.

Aquesta ha estat una de les crítiques que SDP ha formulat aquest dimarts contra la manera en què l’Executiu està portant a terme el procés de negociació amb la Unió Europea per assolir un acord d’associació. Pel que fa al marc institucional, que aquest dilluns el Govern va presentar als grups parlamentaris, Naudi considera que “per molt que es digui que s’ha intentat de trobar una fórmula per millorar allò que proposa la Comissió Europea, finalment s’està adoptant el sistema que ja té aquest òrgan”. Així, el conseller ha recordat que serà el comitè mixt qui en cas de conflicte mediarà en primera instància, i en canvi “la tercera figura que es volia crear no ha estat recollida”.

Naudi també ha lamentat que només s’informi del que s’està fent però no es tinguin en compte les seves aportacions, i que no se’ls hagi volgut lliurar ni l’esborrany ni el document del marc institucional.

SDP reitera el seu no a què els directors dels cossos especials puguin ser no andorrans
D’altra banda, SDP ha volgut insistir aquest dimarts en el seu desacord a l’hora de permetre que persones no andorranes puguin optar al càrrec de director de la Policia, els Bombers o el Centre Penitenciari. Víctor Naudi ha manifestat que com a ciutadà, “no veuria bé que una persona d’una altra nacionalitat em digui el que he de fer i em doni ordres”. Per la formació, aquesta decisió suposa “una cessió de sobirania en detriment del poble andorrà”, de manera que acusen el Govern de no creure en el talent del país i de no tenir confiança política en les persones de l’administració.

Víctor Naudi fins i tot ha arribat a dir que “ja posats a fer, es podria contractar a Martin-Blas”, tenint en compte que “semblaria ser que coneix molt bé la realitat del país”. Al seu torn, el secretari d’organització d’SDP, Joan Marc Miralles, també ha ironitzat amb la possibilitat que “potser al final també haurem d’anar a trobar ministres a fora”. Tant Naudi com Miralles han assegurat que els professionals andorrans “no tenen res a envejar dels cossos policials dels països de l’entorn” i que el que cal és potenciar la formació i creure amb el talent humà del país, perquè “som els d’aquí els que hem de gestionar els nostres propis afers”.