SDP farà pedagogia per explicar a la ciutadania l’acord d’associació

Autor: F. A.
Font: ARA
Publicat el: 26 d'Octubre de 2016

Un dia després de la visita dels caps negociadors de la Unió Europea a Andorra, la formació Socialdemocràcia i Progrés (SDP), que no va assistir a la trobada perquè “no comparteix el procediment” del Govern en aquesta matèria i el “poc temps que es concedia” als grups parlamentaris per trobar-se amb les autoritats europees, ha estès la mà a la resta de forces polítiques del Principat perquè entén que l’acord d’associació amb l’ens continental “és necessari”.

SDP no va voler sortir a la fotografia de les autoritats andorranes i els negociadors europeus, “per no participar en una exposició que mediàticament es pot utilitzar” i perquè “no volem instrumentalitzar políticament aquesta qüestió”, però el conseller general Víctor Naudi ha obert la porta a col·laborar amb el Govern per convèncer la ciutadania dels beneficis per a Andorra d’associar-se amb la UE.

“No s’està dient la veritat en aquesta qüestió: el Govern, per exemple, diu que es mantindrà l’Acord Duaner, però la veritat és una altra. Voler ocultar a data d’avui que no es mantindrà aquest Acord ens porta a dir que hi haurà d’haver renúncies. Caldrà veure com es podran compensar les pèrdues”, ha explicat Naudi, qui ha augurat que “la mentida” del Govern en aquesta qüestió comportarà “la manca de suport de la ciutadania, que potser acabarà rebutjant el referèndum”.

SDP entén que l’acord d’associació és necessari per a Andorra i que el Govern no fa l’acció diplomàtica que hauria de fer. “Tenim un ministre citat pel Parlament Europeu, per una comissió que investiga els ‘Papers de Panamà’, tenim un altre ministre que està actuant en fals perquè és va saltar la llei, i no som capaços de tenir una imatge de país respectable perquè la Unió Europea aprovi l’acord d’associació per unanimitat”, ha explicat el secretari d’Organització dels progressistes, Joan-Marc Miralles.

“Si no volem perdre el referèndum haurem d’unir totes les forces polítiques i fer molta pedagogia a la ciutadania. No ens podem permetre convocar un referèndum i perdre’l. Hem d’unir les forces polítiques al voltant de l’acord d’associació”, ha afegit el dirigent.

Tot i tenir suspesa la participació en el pacte d’Estat, SDP prepara un seguit de conferències, que començaran a l’hivern, on una sèrie d’experts explicaran a la ciutadania els detalls de l’acord d’associació i com s’haurà de transformar l’economia del país per sobreviure a la retallada d’ingressos que, entre d’altres, suposarà la pèrdua dels privilegis que el Principat té amb la importació de tabac.