SDP denuncia l’ús de càmeres als espais públics

Autor: S. F.
Font: ARA
Publicat el: 30 de Setembre de 2016

El comitè parroquial d’Andorra la Vella d’SDP ha reaparegut per primera vegada des de les eleccions comunals -on no van obtenir representació- per anunciar que ha posat una denúncia davant de l’Agència Andorrana de Protecció de Dades contra el Comú. La denúncia pretén que l’Agència iniciï diligències sobre el suposat incompliment de la llei 15/2003 que es refereix a la protecció de dades.

El coordinador del comitè local, Delfí Roca, i el membre del comitè parroquial Àngel Dalmau consideren que la instal·lació de sis càmeres al Parc Central i la previsió de posar-ne tres més al parc infantil i a la plaça del Poble vulnera el dret a la intimitat dels vianants.

Acusen el Comú d’un ús extralimitat de les càmeres perquè no s’estableix qui serà el propietari dels enregistraments, on quedaran custodiades les imatges i quan de temps, com es farà la supressió de les imatges i qui hi podrà accedir. “Mirem el dret comparat, i hi tenim un buit legal on el Govern fa tard, una cosa que passa massa sovint al país”, fent referència a la recomanació que fa temps va fer l’Agència en considerar que calia regular l’ús d’aquestes càmeres. Cal recordar que el Comú argumenta que l’ús es troba regulat a través d’un decret.

Per SDP la majoria comunal ha passat de puntetes sobre un debat necessari tirant pel dret a cop de fets consumats. Per Delfí Roca, utilitzar càmeres a la via pública ha de considerar els beneficis en la seguretat, però també un ús que consideren extralimitat. Roca ha reblat: “Fem un crit a tenir en compte les persones” considerant que la majoria comunal de DA a la capital “ha posat el carro davant dels bous”.

La privatització del Centre de Congressos
Era previsible que una de les altres qüestions de l’actualitat parroquial a què es referiria SDP seria l’externalització, o privatització segons qui ho digui, del Centre de Congressos. Àngel Dalmau, ha posat en antecedents els arguments econòmics per rebatre la proposta de la majoria comunal carregant contra els llums de nadal: “220.000 euros en llums, i hi ha barris que estan deixats de la mà de déu”.

Dalmau ha recordat que el Comú ha de gestionar i fer ús dels equipaments comunals, “no volen responsabilitzar-se del Centre de Congressos” i que “no tenen la potestat per privatitzar-lo, no poden fer el que vulguin”. I ha suggerit que “s’hi poden fer seminaris i molts actes culturals, han pensat en els actors de teatre, editorials, músics o grups dansaires que hi ha a Andorra?”.