SDP creu que Andorra surt en el llistat per les taxes reduïdes

Autor: NÚRIA SEGURA INSA
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 21 de Setembre de 2016

El president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, va defensar ahir que l’exempció en certes taxes com l’impost reduït de la renda o la reducció de l’IGI han propiciat que Andorra aparegui en el llistat de 44 països que la Comissió Europea estudia incloure com a paradisos fiscals.

“Aquesta no és una manera d’encarar les negociacions amb la UE, les exempcions no hi eren”, va precisar Bartumeu. En aquest sentit, va recordar que els altres països que negocien amb la UE, com Mònaco o San Marino, no apareixen en aquest llistat. “No han pretès ser els més llestos de la classe anant a explicar sopar de duros com la Llei d’impost de la renda amb excepcions, que ara té les seves conseqüències”, va precisar Bartumeu, qui va recordar que en el seu moment ja va advertir que aquestes reduccions comportarien adversitats. També va defensar que si tinguessin un marc homologable, ara no apareixerien en aquest llistat.

Més enllà d’això, Bartumeu va manifestar que ser un possible candidat de paradís fiscal crea “una inseguretat jurídica que es genera només pel fet d’aparèixer en aquesta llista provisional”, cosa que pot propiciar que “no s’aconsegueixin noves inversions”. Així mateix, va emfatitzar que actualment una empresa andorrana per poder exportar s’ha de traslladar fora del país. Andorra “ha de convertir-se en un país competitiu, que ha de permetre, i aquesta és la nostra defensa de l’acord d’associació, deixar a les empreses exportar sense problemes”, va argumentar.

Per la seva part, el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va explicar que ahir van presentar una pregunta a Sindicatura per obtenir més informació sobre la suposada mala gestió del Servei Andor­rà d’Atenció Sanitària (SAAS).