La reforma del sistema de salut

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: BONDIA
Publicat el: 2 d'Agost de 2016

Els darrers dies del mes de juliol que acabem de deixar enrere han estat farcits de declaracions de Toni Martí sobre el que anomena pacte d’Estat –un altre!– sobre la reforma de la sanitat i el sistema públic sanitari. Declaracions que s’han acompanyat d’una afirmació radical i tallant: si els grups polítics de l’oposició parlamentària no hi volen participar farem la reforma des de DA. La qual cosa vol dir, clar i ras, que els quinze consellers generals que donen suport incondicional i obedient al que decideix el cabdill Martí tiraran endavant les propostes que presenti el ministre Álvarez Marfany tant si els va bé com si no als consellers generals de l’oposició.

Dit en castellà, “lo tomas o lo dejas”, però facis el que facis i diguis el que diguis ho tirarem endavant.

Davant d’aquesta imposició unilateral de l’agenda sanitària de DA em sembla important recordar el nostre programa del 2015, que és el compromís que vam adquirir amb la ciutadania, per deixar ben clara quina és la nostra positiva posició de sortida.

La protecció de la salut i l’assistència sanitària són drets constitucionals que a SDP no volem retallar. Per això no podem acceptar les polítiques d’austeritat que estan desmantellant el nostre sistema sanitari i afavoreixen el creixement de desigualtats socials. Cal desenvolupar accions rigoroses i responsables que assegurin un sistema sanitari sostenible i d’excel·lència, racionalitzant la despesa però satisfent, alhora, les necessitats de la població en matèria de salut i malaltia.

La despesa en sanitat és una inversió de futur. Una inversió que ha de servir per assegurar la qualitat i la continuïtat assistencial, amb criteris de distribució dels professionals sanitaris al territori i la igualtat d’accés als serveis de salut. Una inversió que ha de servir per desenvolupar polítiques sanitàries en la prevenció i la promoció de la salut de les persones, en la recerca i en una atenció sanitària altament resolutiva.

En aquesta línia nosaltres vam defensar durant la campanya electoral del febrer del 2015, i ho seguim defensant avui, garantir la sostenibilitat de la sanitat pública i de les pensions de jubilació sense retallar prestacions. Proposàvem l’any passat, i ho seguim proposant, un pacte d’Estat pel desplegament d’un pla nacional per a la sostenibilitat del sistema de salut i de protecció social i un pla d’emergències transversal.

D’igual manera explicàvem el febrer del 2015, i ho seguim dient avui, que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) representa el més important prestador d’assistència sanitària d’Andorra finançat amb cabals públics. Per això volem desenvolupar accions que permetin millorar la poca capacitat de resposta del SAAS a les noves necessitats.

Accions que posin fre a un increment de la despesa injustificat, que resolguin la manca de planificació del SAAS en l’àmbit dels recursos humans, i que capgirin el fort desencís i la manca de motivació dels professionals.

Per això seguim a l’espera, com ha dit aquests dies la nostra consellera general Sílvia Bonet, de rebre una proposta concreta de la reforma anunciada pel ministre Álvarez Marfany. Mentrestant nosaltres, que som uns ferms defensors de la solidaritat, mantenim que la sanitat és un servei públic essencial que ha de ser accessible a tothom en igualtat de condicions.

Un pacte d’Estat no és ni serà mai una fotografia ni un canvi de cromos. Ha de ser, només pot ser, un acord, precís i concret, amb un calendari i unes propostes compartides.