Lligams entre sobiranisme i el ‘cas BPA’

Autor: PIETAT MARTIN VIVAS
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 11 de Juliol de 2016

Les filtracions de les converses entre el director de l’agència antifrau catalana i el ministre d’Interior espanyol han portat el conseller d’SDP Víctor Naudi a fer-se preguntes sobre l’origen de l’afer BPA que assegura que s’han d’aclarir per via judicial. “Aquestes gravacions estarien d’alguna manera o de forma allunyada vinculades a qüestions de blanqueig o de comptes a Andorra i, per tant, aquí hi ha hagut algun xantatge que forma part d’això”, amb referència a la crisi de l’entitat, afirma Naudi en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio.

I insisteix en la teoria tot remarcant que “algun dia potser sabrem la veritat sobre això, sobre el tema del cas Pujol perquè realment d’això ni se’n parla, o de les converses que havia tingut el senyor Toni Martí amb el senyor Rajoy de fa dos o tres anys” perquè, remarca, “no se n’ha parlat però potser, potser dic jo, hi ha una relació causa efecte amb la història de BPA”.

El conseller d’SDP i president suplent del grup mixt no concreta en què basa aquestes sospites, però a la pregunta de si considera que des d’Espanya hi pot haver hagut pressions per la causa de l’expresident de la Generalitat, o en la trobada entre Martí i Rajoy, respon que “veient el que està sortint aquests dies a la premsa espanyola no m’estranyaria gens, per això faig aquesta al·lusió, perquè són preguntes que van anant i venint i cada vegada agafen més cos”.

I no es pronuncia sobre si l’Estat veí hauria pressionat la FinCEN perquè acabés fent la nota del 10 de març del 2015, però sí que contesta que “no dic tant però amb el fet independentista català pot ser, potser hi ha relació”.

En ser interpel·lat sobre quina és la relació que hi veu, Naudi manifesta que si tots els casos sospitosos de BPA de què s’ha parlat estaven judicialitzats “i no s’ha demostrat que hi hagués altres casos, per molt que es digués que hi ha no sé quants comptes sospitosos, que sapiguem de cas greu i judicialitzat no n’ha transcendit cap”, i és aquí on situa els dubtes sobre motivacions desconegudes en l’afer de l’entitat intervinguda.

Afirma, així, que “per tant a partir d’aquí pensar que hi ha hagut manipulacions o voluntats d’aprofitar-se són dubtes que queden enlaire, que no han estat respostos, i esperem que si hi ha justícia en aquest país un dia o un altre en sabrem tota la veritat”. Tampoc, però, atribueix aquestes possibles manipulacions a ningú i apunta que poden ser “d’aquí o de fora, veient que hi ha relacions, que hi ha comissions rogatòries.

Hi ha vàries implicacions de noves que estan sorgint cada dia i entenc que si la justícia fa la seva feina haurem d’esclarir què va passar”, reitera. Alhora que manifesta un desig, ja que ressalta que “tant de bo no hi hagi cap escàndol més pel bé del país, i jo constato cada dia que la cosa no s’ha acabat”.

Víctor Naudi assegura que no sap si aquestes presumptes actuacions amb subterfugis que insinua poden acabar esquitxant representants del poder del país ni especifica què espera que surti, “però em faig moltes preguntes, com se les fa la gent del car­rer, i el que volem són respostes per tancar el tema d’una vegada i que es pugui dir que això no ha anat més enllà i aquí no ha passat res”.

I respecte a si confia que la justícia pugui esbrinar si hi ha hagut alguna pressió que hagi influït en l’afer de BPA torna a respondre que “no ho sé, en tot cas l’únic que té la potestat de restablir i aclarir la situació és la justícia i cal esperar”.

UNS MESOS PER DONAR PER TANCAT EL ‘CAS BPA’
El conseller d’SDP indica que després de la resolució del cas BPA i la venda de la nova entitat amb comptes sanejats el procés necessita temps per acabar entrant en la normalitat, i valora que “a poc a poc els clients van recuperant alguns comptes, hi ha qüestions que seran més complexes i això requereix cert temps”.

Per això, pronostica que abans de poder dir que la crisi per la intervenció de l’entitat està “superada i tancada haurem d’esperar uns quants mesos i que es pugui tancar amb el mínim de danys col·laterals, primer per als treballadors i també per als clients que tenen els comptes bloquejats”.

I es manifesta en la mateixa línia respecte al futur de Vall Banc: “Li desitjo els millors encerts.” Però reitera que cal temps per saber com evolucionarà atesa la situació de la plaça financer.