Dins d’Europa tot i l’existència de “límits polèmics”

Autor:
Font: ARA
Publicat el: 8 de Juny de 2016

La catedràtica de dret internacional per la Universitat Autònoma de Barcelona Blanca Vilà ha explicat, aquest dimarts a la tarda durant la 4a conferència del cicle Diàlegs Europeus a Andorra, que malgrat l’existència de “fronteres de tot tipus”, Andorra està geopolíticament en el continent europeu i davant aquest fet “irrefutable”, “hi ha una realitat globalitzada que sobrepassa qualsevol article o acord comunitari”.

“Ningú mourà aquesta vall d’on està i, per tant, encara que no políticament, Andorra forma part d’Europa”. Així, tot i recalcar l’existència de certs límits, “de vegades polèmics”, com ara les condicions d’entrada de mercaderies i les preocupacions en matèria de lliure prestació de serveis, Vilà ha explicat que precisament, per ser un petit estat i tenir fronteres amb dos estats de ple dret, “està clar que es tracta d’un fet que consolida la construcció comunitària al país”.

“Andorra està geopolíticament en el continent europeu, això és irrefutable, i encara que hi hagi fronteres i cert límits, de vegades polèmics, vivim en un món global que les sobrepassa”. Així de contundent s’ha mostrat, aquest dimarts a la tarda durant la 4a conferència del cicle Diàlegs Europeus a Andorra, la catedràtica de dret internacional per la Universitat Autònoma de Barcelona, Blanca Vilà.

Durant la conferència, centrada en el dret comunitari i el mercat interior de la Unió Europea, Vilà ha explicat que encara que existeixin certs límits, “de vegades polèmics”, com ara les condicions d’entrada de mercaderies i les preocupacions en matèria de lliure prestació de serveis, “ningú mourà aquesta vall d’on està i, per tant, encara que no políticament, Andorra forma part d’Europa”. Precisament, per tractar-se d’un petit estat i tenir fronteres “amb dos estats de ple dret”, Vila ha recalcat que “està clar que es tracta d’un fet que consolida la construcció comunitària al país”.

En relació a la temàtica tractada durant la conferència, l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Manuel Montobbio, ha assegurat que és “el moll de l’os del projecte europeu”, ja que tal com ha explicat, “la Unió Europea és un projecte polític, però sobretot és dret i expressió jurídica”.

Un nivell “molt baix” de solidaritat entre estats

D’altra banda, després d’assegurar que “no és un moment per parlar bé de la Unió Europea”, Vilà ha aprofitat la conferència per reflexionar al voltant del posicionament d’Europa envers el context bèl·lic que s’està vivint actualment i en aquest sentit ha recalcat que “estem en un moment molt baix de solidaritat entre estats i el mateix passa a escala comunitària”. Així, Vilà ha indicat que “potser s’hauria de ser menys europeu oficial i ser més solidaria amb totes les altres ciutadanies”.

L’acte ha comptat amb la presència, entre altres autoritats, del ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, el president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, els cònsols, Conxita Marsol i Jordi Torres i el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall.