SDP retreu al Govern demòcrata el “poc suport” als emprenedors

Autor: M. S.
Font: BONDIA
Publicat el: 1 de Juny de 2016

El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, i Felip Gallardo, membre del consell nacional de la formació, van carregar ahir contra l’executiu demòcrata pel que consideren “un fracàs” de l’obertura econòmica a la vegada que van retreure al Govern el “poc suport” que dóna als emprenedors del país.

Així, Gallardo es va mostrar “indignat” pel “ball de xifres” i la “poca rigorositat” cada vegada que des de la secretaria d’Estat per a la Diversificació Econòmica es valora el procés d’obertura i va recordar, a tall d’exemple, que “l’Starbucks i el McAuto són franquícies i no pas inversió estrangera”.

En aquesta línia, Naudi, que va recordar que grans projectes anunciats –“com el del túnel del vent, centres mèdics punters o la clínica de fertilitat Marquès”– no s’han materialitzat, va qualificar de “poca cosa” els 41 milions d’euros que hauria comportat l’obertura econòmica de gener a setembre del 2015, i els va contraposar a les 1.700 persones i empreses que s’han interessat per invertir al país. “Això demostra que aquí hi ha alguna cosa que no va bé”, va assegurar Naudi, que va destacar que “o els 1.700 no són tals o això és un fracàs”.

Quant a la situació dels emprenedors, Gallardo, que va fer referència a un rànquing de països que faciliten l’emprenedoria elaborat als Estats Units (GEDI), on hi ha 130 estats però no hi figura Andorra, va incidir en la necessitat de facilitar els tràmits d’obertura i també de tancament d’una empresa. “Necessitem tràmits per obrir empreses en una hora, no en 24”, va assegurar Gallardo, que va apostar per convertir una de les febleses, a priori, del país com és la seva petitesa en una fortalesa i convertir Andorra en la jurisdicció del món on més ràpid es pugui obrir una empresa.

En aquesta línia, el polític d’SDP, que va assegurar que avui en dia un emprenedor necessita pel cap baix 25.000 euros a l’any sense haver facturat res, va insistir que l’executiu ha d’estar “al costat dels emprenedors però de veritat” i va destacar que cal crear les condicions necessàries.

“Els emprenedors volem fer diners i després pagar els impostos d’aquests”, va assegurar Gallardo, que va reclamar exempcions impositives per a autònoms i emprenedors fins que les empreses funcionin i guanyin diners. En aquest sentit, l’integrant d’SDP, que no es va mostrar partidari però de cap llei d’emprenedoria “perquè ja en tenim moltes, de lleis, i el que cal és treballar”, va criticar l’impacte negatiu que tenen els dos punts d’increment de cotització a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) per als autònoms.