Arrogància i desdeny

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: BONDIA
Publicat el: 26 d'Abril de 2016

Quan la realitat s’ha tornat molt fosca per a tanta gent del nostre país, el Govern de DA, instal·lat en la comunicació “cloroform”, ha acabat abocat a un exercici permanent d’arrogància i desdeny. Sí, és llastimós haver de constatar que el Govern de DA desdenya sovint l’oposició del Consell General i, de retruc, la ciutadania que va votar tretze consellers generals que no combreguen amb Antoni Martí.

El cap de Govern demostra, cada setmana, que considera els que no pensen com ells persones inferiors, indignes que hom se n’ocupi. Els responsables de DA al Govern, i també a la Sindicatura, tenen en menys informar el Consell General. Menystenen així el paper que la Constitució atorga als elegits: impulsar i controlar l’acció del Govern.

Vivim moments difícils, però no hem d’acceptar que DA els converteixi alhora en ficticis. Hem de denunciar que empren el carro de les institucions per servir-se’n des del punt de vista personal o polític. El dia a dia va a pitjor, però els estómacs agraïts i els aduladors neguen cada setmana l’evidència. En el nostre entorn europeu dissortadament el futur és incert i el present és depressiu.

Així ens ho explicava Anton Costas, catedràtic d’economia de la Universitat de Barcelona, en l’edició del 20 d’abril del 2016 de La Vanguardia. Efectivament, ara no som en temps normals, és la incertesa sobre el futur el que provoca un present depriment. Com diu Anton Costas, “les autoritats europees han imposat les reformes que afebleixen la recuperació i el creixement potencial i han postergat les que l’afavoreixen.

El resultat és dolor social, desordre polític i dany a l’economia”. Ho afirma un economista progressista que, a més de ser catedràtic d’economia de la Universitat de Barcelona, és el president del Cercle d’Economia. En l’àmbit internacional, aquest mes d’abril hem pogut llegir l’informe d’Oxfam –Una economia al servei de l’1%–que ha posat de manifest l’extraordinari nivell de desigualtat assolit a escala global: l’1% més ric de la població mundial té més riquesa que el 99% restant dels habitants del planeta.

Per la seva banda, els bons amics de la Fundación Alternativas han publicat a Madrid el seu segon informe sobre la desigualtat a Espanya, que assenyala que “les polítiques han perdut en les dues últimes dècades una part important de la capacitat redistributiva”. Amb la voluntat de buscar llum en aquest horitzó d’incertesa, SDP organitza dijous vinent, 28 d’abril, una conferència-col·loqui a l’entorn de l’aplicació a Andorra de la Carta Social Europea.

Sílvia Bonet, consellera general per SDP, en parlarà, amb Luis Jimena Quesada, que fou president del Comitè Europeu de Drets Socials del Consell d’Europa, i M. Carmen Salcedo, coordinadora de la Xarxa Acadèmica de la Carta Social Europea del Consell d’Europa. La majoria conservadora de DA passa de puntetes sobre la qüestió social, com si es tractés d’alguna cosa esporàdica i ja no fos consubstancial a la crisi andorrana.

El seu format és el de silenci general, com si l’enfonsament de l’activitat econòmica els fos aliè. A SDP parlem clar, i no defugim el debat i les explicacions públiques.

Al servei de l’interès general.