SDP vol que la documentació per a la negociació amb la UE se li lliuri amb antelació

Autor:
Font: ARA
Publicat el: 16 de Març de 2016

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) vol que els documents que han de servir per a la negociació amb la Unió Europea els siguin lliurats amb la suficient antelació per poder fer les aportacions escaients després de poder-los analitzar detingudament. En aquest sentit, consideren que aquest fet no s’ha donat amb l’informe amb el qual Andorra començarà a defensar aquesta setmana a Brussel·les l’acord duaner. És per això que el president del partit, Jaume Bartumeu, ha lamentat “la precipitació” amb què s’ha procedit en aquest cas.

Bartumeu ha recordat que un dels elements del pacte d’Estat al qual els diferents grups parlamentaris i el Govern van arribar estableix que els elements de la negociació han de ser compartits i esperen que aquest apartat es complexi i, a més,  amb el suficient temps perquè es pugui dur a terme una anàlisi d’aquests documents i s’hi puguin fer aportacions.

En aquest mateix sentit, el conseller general de SDP, Víctor Naudi, ha remarcat que la voluntat és que el document amb el qual es vagi a negociar a Brussel·les hagi pogut ser compartit pels diferents actors implicats en aquest pacte d’Estat i així li ho ha comunicat al ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya. I és que Naudi ha defensat, a més a més, que aquest primer document amb el qual es començarà a negociar tot allò referent a l’acord duaner ha de ser “potent i ben estructurat” perquè la negociació no es pugui “girar en contra”.

El president de SDP ha destacat que perquè l’acord entre els grups parlamentaris i el Govern sigui considerat un pacte d’Estat hi han de ser tots els partits, amb la qual cosa ha lamentat que Liberals d’Andorra encara no hi sigui i ha criticat “la incapacitat” política de “sumar-los” a l’acord perquè sigui veritablement un pacte d’Estat.

I a més a més, i perquè aquest acord pugui ser considerat un pacte, ha afegit Bartumeu, cal que la documentació es comparteixi de la manera adequada i, en aquest sentit, ha destacat que si això no és així SDP no hi serà “fent el paper de comparses”, tot i que ha concretat que “espera” que aquesta situació no s’arribi a produir.

Discurs del síndic

D’altra banda, Naudi ha tornat a lamentar el discurs del síndic amb motiu del Dia de la Constitució. L’ha qualificat de “moralitzador” i ha remarcat que és un exemple de les “actituds tendencioses” del síndic que actua, ha afegit, més com a “portaveu del Govern o del grup parlamentari” que com a síndic. A mes a més, Naudi ha remarcat que “DA està perdent els papers” en l’afer BPA i es refermen “les sospites que les coses no s’han fet bé i no s’ha dit tota la veritat”.