SDP lamenta la “precipitació” de l’executiu en l’acostament a la UE

Autor: M. S.
Font: BONDIA
Publicat el: 16 de Març de 2016

El president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, i el conseller general de la formació. Víctor Naudi, van retreure ahir a l’executiu “la precipitació” amb què afronta l’acostament a Europa de cara a la negociació d’un acord d’associació, així com “el poc marge de temps” que han donat als partits que van signar el pacte d’Estat per poder fer aportacions.

Bartumeu, que va criticar que un mes després d’haver-se signat el pacte el Govern i el grup demòcrata “no han estat capaços de fer sumar Liberals d’Andorra a l’acord”, es va referir al document per defensar la vigència i la importància de l’acord duaner que es lliura aquesta setmana a Brussel·les i que, com es diu al pacte subscrit, l’executiu ha fet arribar a les formacions polítiques.

En aquest sentit, Bartumeu, que va deixar clar que tal com disposa la Constitució és l’executiu qui ha de portar les regnes de la política exterior, va assegurar que “una documentació d’importància i transcendència si es volia compartir s’havia de fer amb temps suficient”.

I és que el document sobre l’acord duaner es va lliurar divendres passat pels volts de les quatre de la tarda, un termini excessivament breu per poder treballar-hi correctament.

No obstant, segons va precisar el president d’SDP, la formació “sí que hi ha pogut fer algunes aportacions, tot i que si haguéssim disposat de més temps n’hauríem pogut fer més”. “Unes aportacions sobre l’ordre i l’estratègia”, va precisar Naudi, que va destacar que malgrat que es tracta d’un punt de partida “és important que sigui un document prou sòlid perquè no es pugui girar en contra” en el transcurs de la negociació.

Davant d’aquesta precipitació i poc marge donat per analitzar el document, Bartumeu va advertir que “si volem un pacte d’Estat cal engreixar més els procediments de treball”. I en aquesta línia va assenyalar que des de Socialdemocràcia i Progrés “hi som i hi volem ser però no fent el paper de simple comparsa”.

Interpel·lat sobre l’opció que SDP es pogués plantejar sortir del pacte d’Estat en cas de continuar per aquesta línia de treball, Bartumeu va voler deixar clar que “no estem avui en aquesta situació i espero que no hi arribem”, i va afegir que “hi volem ser, no ens en volem moure, tot i que una altra cosa és que ens vulguin empènyer a la porta”.

Crítiques al rol del síndic
D’altra banda, Bartumeu va lamentar que una qüestió tan important com l’acostament a Europa no formés part del discurs del síndic en la recepció amb motiu del Dia de la Constitució, “un tema que sí que tocava”, a diferència de les constants referències al cas BPA.

En aquest sentit, Naudi va retreure l’actitud “tendenciosa” del síndic i va assegurar que darrerament “s’està comportant com el portaveu del Govern i del grup parlamentari” i no com “el síndic de tots”, i ho va exemplificar, més enllà del discurs “moralitzador” del Dia de la Constitució, en la negativa a poder explicar el vot en el debat de totalitat del pressupost o en el fet que permetés marxar el ministre de Finances a mig debat pressupostari i que no l’ajornés fins l’endemà.