SDP estudia presentar una demanda contra Sindicatura

Autor: IVÁN ÁLVAREZ
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 11 de Febrer de 2016

El president de Socialdemocràcia i Progrès, Jaume Bartumeu, va anunciar ahir que la formació, juntament amb els seus assessors jurídics, estan estudiant presentar una demanda contra Sindicatura per l’«abús cap a un partit minoritari» que SDP considera que va patir pel rebuig a la seva esmena en la totalitat del pressupost.

Bartumeu va especificar que aquests assessors han realitzat una nota jurídica que confirma que sindicatura va vulnerar el reglament del Consell en rebutjar aquesta esmena. El president de la força progressista va remarcar que considerava que la decisió «frega la inconstitucionalitat» perquè «entenem que el dret de presentació d’esmenes forma part del nucli essencial del dret d’accedir en condicions d’igualtat a les funcions i càrrecs públics».

Tanmateix, va insistir, que ara estudien «quina és la millor manera possible de defensar els drets que ens han estat trepitjats per una decisió antidemocràtica» i que tenen «argumentació jurídica que reforça la nostra posició».

En aquest sentit, Bartumeu va assegurar que no podia encara explicar el recorregut que podria tenir aquesta acció i que no sabien «el que tècnicament ens convé emprar».

Per part seva, el conseller general de la formació, Víctor Naudi, va subratllar el seu descontent envers el síndic, Vicenç Mateu, pel que consideren una «involució democràtica». Naudi va recordar que Sindicatura s’havia fet enrera «a l’hora d’acceptar la nostra esmena a la totalitat del pressupost» i que en el debat de dijous passat «abans de la meva intervenció i prejutjant el què volia dir, el síndic em va aturar i no em va deixar expressar-me en seu parlamentària».

Naudi va apuntar que aquest fet «és un altre abús que minva la capacitat d’un partit minoritari i que és contrari als principis bàsics de la democràcia». Des d’SDP es va defensar que el síndic «es va deixar influir pels representants d’una força política que fa bandera del sectarisme i de l’abús de posició dominant».

Naudi va sostenir que no va demanar per escrit al síndic que revisés la decisió. «No vaig fer una queixa per queixar-me, era per evitar crear un precedent. A mi em demana formular una demanda escrita quan justament el motiu de la meva queixa és que sindicatura cedeix a les pressions de paraula d’uns consellers d’una altra força que es diu progressista i entenc que no ho és», va disparar el president suplent del grup mixt.

Finalment, Naudi va insistir en el fet d’evitar que es pugui crear un precedent «que pugui succeir altres vegades, fent una interpretació restrictiva del reglament i retallant drets democràtics, negant el debat lliure i obert».