“S’han de reconduir projectes com ara el decebedor CIAM”, entrevista a David Pérez

Autor: B. N.
Font: ARA
Publicat el: 6 de Desembre de 2015

Creu que el projecte de Vivand és bo per a la parròquia?
En essència no estem en contra del projecte, però sí que creiem que és francament millorable. Considerem que el Comú ha mantingut poc diàleg amb certes parts implicades i es podria haver treballat molt més. Actualment el projecte presenta deficiències greus en l’apartat de la senyalització. Per aquest motiu, caldria fer una consulta ciutadana per conèixer el rumb que ha d’emprendre Vivand. A més, creiem que el Comú no ha de destinar més recursos a Vivand, ja que ha de continuar caminant per la seva pròpia inèrcia, no pot ser que se segueixi alimentant de fons i recursos del Comú, mentre altres parts de la parròquia són menystingudes.

Sabem que la solució per als problemes d’aigua és un nou dipòsit, però què proposa mentre s’estigui construint per evitar nous talls?
Ara mateix estem en una situació de precarietat important, tot això és conseqüència de la poca previsió, ja que la parròquia ha augmentat molt i els serveis essencials no han crescut en conseqüència. A més, cal tenir molt en compte que la representació en l’accionariat del Comú a CAPESA és molt minsa, i, per tant, el poder de gestió que té és molt limitat. En aquest sentit, creiem que s’han d’aplicar mesures pal·liatives a curt termini i aquí, l’embrancament amb la xarxa d’aigua d’altres parròquies juga un paper fonamental. Quant a la gestió realitzada per CAPESA, hi hauria molt a dir, crec que els ha faltat autocrítica. A vegades no passa res per assumir els errors i afirmar que no s’ha tingut la capacitat de gestió necessària. També cal dir que tenen poc marge, i a escala financera els recursos són els que són.

S’ha de poder autoritzar un accés rodat al Madriu?
Creiem que s’ha de treballar amb els cortalans, ja que estan en una situació d’indefensió important, però l’accés rodat no el veiem clar.

S’impulsaran projectes relacionats amb l’aigua termal de la parròquia?
Jo penso que sí, creiem que l’aigua termal ha de jugar un paper fonamental en la promoció de la parròquia durant els pròxims 10 anys. Actualment, no s’està fent “ostentació” d’aquest atractiu i creiem que hi ha projectes, com ara el decebedor CIAM, que s’han de tornar a reconduir.

Pel que fa als serveis (educatius, sanitaris) de la parròquia, quines millores són necessàries?

Qui té la competència en aquest àmbit és el Govern. Des del Comú poca gestió es pot fer. Durant aquests dies he constatat que hi ha gent que ho està passant realment malament en temes tan bàsics com l’alimentació. A Andorra hi ha precarietat alimentaria, i el que m’ha deixat més perplex és que des del Comú no s’estan aplicant mesures per pal·liar aquests dèficits. El primer de tot són les persones.

Com creu que s’han de reformar les competències comuns-Govern i el sistema de transferències?

Jo crec que s’han de reformar les competències perquè creiem que hi ha certes duplicitats, i, per tant, cal reconduir-les, ja que s’estan malbaratant unes quantitats ingents de diners i això és insostenible. El pròxim equip comunal tindrà una gran tasca a fer per negociar amb el Govern en aquest àmbit. Pel que fa a les transferències, són vasos comunicants, a mesura que les teves competències es redueixen, les transferències també.

EL CANDIDAT EN PRIMERA PERSONA
Quan i gràcies a qui va entrar per primera vegada en política?
En un primer moment, Francesc Casals, que per a mi és el referent. I ara, en una etapa més propera, Víctor Naudi i Robert Font.

Per què he decidit encapçalar la llista?
Hi ha moltes coses que no s’estan fent, manca sensibilitat social i més ètica, i també una visió més amplia del que és la cultura. El nostre objectiu és posar al ciutadà en l’eix de la gestió comunal.

No es pot entendre la parròquia sense…
Caldea i la Vall del Madriu.

Quin és el seu racó preferit de la parròquia?
Sens dubte, coll Jovell.

Federació de parròquies o una sola Andorra?
Crec que no s’ha de perdre l’actual Andorra tal com està concebuda. El que s’ha de fer és reconduir-la a través de la llei. No crec en la federació de parròquies, però si en una revisió de les competències comunals.