Camprabassa té el doble d’empleats que parcs similars

Autor: M. S. C.
Font: BONDIA
Publicat el: 18 de Novembre de 2015

Un estudi encomanat per Socialdemocràcia i Progrés (SDP) a una empresa privada sobre Camprabassa assenyala que la societat pública es troba lluny dels estàndards internacionals dels parcs temàtics.

Segons recull l’informe, si altres empreses d’aquest tipus tenen 4.000 visitants per empleat, a Naturlàndia la xifra és de 1.951, fet que significa pràcticament el doble de personal. El mateix passa amb les despeses d’explotació (que no solen superar el 60% dels ingressos per visitant i pugen a 156%) i la proporció de les amortitzacions sobre els ingressos (la mitjana és de 12% i a Naturlàndia del 29%).

Aquestes informacions, juntament amb unes dades economicofinanceres negatives, permeten concloure que la societat és insostenible i per això el treball remarca que cal canviar la gestió i reinventar estratègies per fer més atractiva l’activitat del parc. A banda, es plasmen algunes recomanacions que es poden impulsar amb poca inversió.

Entre aquestes hi figura la necessitat de no fer més inversions en els propers anys (es tracta d’un sector molt volàtil que no permet tenir cap certesa que amb noves instal·lacions es podrà créixer en visitants), analitzar les atraccions que donen més rendiment i incidir en el segment de la tercera edat, que està en auge.

Així mateix s’assenyala la proposta d’ampliar l’oferta de tiquets (vinculant-ho amb altres atractius del país), potenciar fonts d’ingressos addicionals (com l’esponsorització, l’organització de competicions esportives, jornades d’empresa o celebracions privades) i millorar l’estratègia de màrqueting (sobretot online).

Altres recomanacions toquen més el fons del projecte, com ara la necessitat de dotar d’un fil argumental el parc, ja que en aquest cas és un “conglomerat d’atraccions que entre elles no tenen sentit”, va dir el conseller del Comú, Josep Roig. A més es veu convenient posar en relleu el territori on es troba (la vall del Madriu), vincular el projecte amb el medi ambient i diferenciar més entre l’oferta d’estiu i la d’hivern.

Davant l’alerta que fa l’informe sobre el volum de personal, Roig va afirmar que caldrà avaluar les necessitats segons les atraccions i redistribuir-lo si hi ha àrees que avui estan coixes. El conseller va recordar que la situació de Camprabassa està molt vinculada al Comú i que “caldrà verificar si s’ha reduït el personal del Comú a costa d’incrementar el de Naturlàndia” encara que faci tasques per la corporació. En tot cas va remarcar que “SDP mai ha dit que cal acomiadar” empleats.

Roig va destacar que amb aquest informe es mostra que la voluntat d’SDP no és tancar el parc, ja que és un projecte engegat i que crea llocs de treball, sinó mirar que funcioni i doni vida a la parròquia. L’estudi servirà de base per elaborar les propostes del programa de la formació amb què SDP concorrerà a les properes eleccions comunals, la plataforma Laurèdia en Comú.