La reforma del Codi de Relacions Laborals

Autor: SÍLVIA BONET
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 6 de Novembre de 2015

El treball representa per a la població una forma de poder demostrar les capacitats en el desenvolupament d’una activitat laboral, i aconseguir gràcies a l’esforç, una compensació econòmica que sigui conseqüent amb la tasca realitzada i el grau de responsabilitat desenvolupat. A les persones, en general, ens satisfà poder treballar. I més si es correspon a la nostra qualificació i es remunera de forma adequada.

El Govern ha de tenir com a objectiu primordial poder crear llocs de treball, millorar les condicions de vida dels treballadors i oferir la protecció social adequada pequè les persones puguin sentir-se actives i productives i alhora poder tenir els recursos econòmics que els permetin dur una vida digna per a ells mateixos i per a les seves famílies.

L’Estratègia Europa 2020 es troba orientada per permetre als països de la Unió Europea (UE) assolir un creixement intel·ligent, a través del desenvolupament dels coneixements i de la innovació, un creixement sostenible, basat en una economia més verda, més eficaç en la gestió dels recursos i més competitiva, i un creixement integrador, orientat a reforçar l’ocupació, la cohesió social i del territori.

El seu objectiu es basa en la creació de més i millors llocs de treball. Es proposa invertir en capital social, que són els ciutadans, són els que viuen, els que compren i actuen sobre l’activitat econòmica interior del nostre país.

En els països de l’entorn OCDE les condicions del mercat laboral han millorat de forma desigual i a un ritme molt lent.
A Europa s’han incorporat els treballs a temps parcial provocant que sigui més difícil trobar feines a temps complert, els anomenats minijobs, molt freqüents a Alemanya.

Segons diverses fonts estadístiques, en aquest país existeixen aproximadament uns set milions de minijobs, els quals tenen un salari màxim de 450 euros.
Aquesta institucionalització dels minijobs en el seu mercat laboral no ha resolt molts dels problemes que tenen, com poden ser la independència econòmica, el manteniment de la família, i una de les incògnites més controvertides com és la cotització a la prestació de jubilació.

Els joves es troben molt afectats per la crisi econòmica, tenen una baixa perspectiva de treball i dificultats per poder independitzar-se i desenvolupar-se de forma plena.

La fuga de cervells és cada dia més freqüent provocant subdesenvolupament social i pèrdua de capital humà, no generen la plusvàlua adquirida durant el seu periode de formació en el seu país, i busquen millors oportunitats en altres paisos per poder desenvolupar la seva professió.

La reforma del Codi de Relacions Laborals que vol impulsar el Govern té la intenció d’incorporar altres figures contractuals, segons paraules del cap de Govern durant el debat d’orientació política.

Haurem de ser molt vigilants, a SDP no volem que sigui una eina per empitjorar el mercat laboral, ni per als joves ni per als majors de 50 anys.

Segons l’informe de l’OCDE sobre les perspectives del treball, al 2015 conclou que els treballs d’alta qualitat es poden associar a taxes de treball altes. En conseqüència, les mesures per millorar la qualitat dels llocs de treball no han de considerar-se com una càrrega necessària per a la creació de treball.

Hem d’assegurar que els ciutadans tinguin les millors oportunitats per participar activament dels mercats laborals, que existeixin polítiques actives d’ocupació que aprofitin el potencial productiu de la població i, així, contribuir al creixement econòmic, la cohesió social i la viabilitat del sistema de protecció social.