SDP confirma llista a tres parròquies

Autor: SÒNIA BAGUDANCH
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 18 d'Octubre de 2015

Les plataformes de redreçament comunal impulsades per Socialdemocràcia i Progrés (SDP) per tal de presentar-se a les eleccions del desembre ja són una realitat a Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany. A Ordino i a Encamp les converses avancen favorablement, mentre que ja han descartat constituir cap plataforma a Canillo i la Massana.

Ho va confirmar ahir el president d’SDP, Jaume Bartumeu, després del consell nacional del partit. “Veiem que aquesta idea que semblava molt difícil de portar a la pràctica està molt avançada almenys en tres comuns”, va afirmar Bartumeu, mentre que en els altres dos s’hi està “treballant”. El president del partit es va mostrar satisfet pel resultat del que entén que és “un exercici difícil” com el d’“anar a buscar el diàleg i l’acord amb persones de diverses sensibilitats”, adscrites o no a algun partit polític.

La prudència del PS

SDP no vol detallar quines forces polítiques estan participant en les plataformes més enllà de la mera assistència a les reunions per part de membres dels Verds o del Partit Socialdemòcrata. Tanmateix, aquest partit descarta integrar-se a la plataforma a Andor­ra la Vella, tal com va assegurar el portaveu del comitè local del PS, Francesc Rechi, en declaracions al Diari. “Estem oberts a qualsevol tipus d’acord i si cal podrem anar junts en coalició, però no participarem a la plataforma”, va recalcar.

Tampoc a Escaldes els socialdemòcrates van confirmar la seva participació. La consellera escaldenca Cèlia Vendrell va explicar que es presentaran però per ara no poden dir com. “Encara no sabem què entenen per plataforma de redreçament comunal”, va assenyalar.

De la seva banda, el conseller de PS a Sant Julià de Lòria Rossend Areny va assegurar que la seva formació sí que participa a la plataforma. Tot i que va manifestar que la voluntat dels socialdemòcrates lauredians és continuar amb les converses per tirar endavant la iniciativa, encara “no hi ha res clar”, va destacar.

Respecte a Sant Julià, el secretari d’organització de DA, Esteve Vidal, va assegurar que el partit hi “serà present” però no va  concretar sota quina fórmula, tot i que va revelar que s’estan mantenint “contactes amb gent independent o amb poca vinculació amb altres partits”.

A l’hora de negociar la seva participació en aquesta plataforma, el PS es manté ferm en el fet que les candidatures siguin compostes només per perfils progressistes i que s’incloguin els noms dels partits a les candidatures.

En aquest sentit, el membre del comitè nacional d’SDP Delfí Roca va admetre que s’hauran de fer “equilibris difícils”, mentre que Bartumeu va afirmar que veurien bé que al costat de cada candidat hi figuri la seva adscripció política o si és independent. “Nosaltres no ens posarem el pin a la butxaca”, va reblar.

Roca es va congratular per haver aconseguit sumar “diverses sensibilitats” i es va mostrar confiat a aconseguir bons resultats allà on es presentin. Segons va explicar, les persones que hi participen –totes a títol individual– presentaran un seguit de propostes que es debatran per passar a incloure-les al programa polític.

Un programa que, va subratllar, serà favorable al canvi. “Evidentment totes les propostes seran de caràcter progressista”, va anticipar, alhora que va advertir que “si algú fa propostes que no siguin progressistes les haurà de retirar o bé deixar de participar”.