SDP només anirà amb el PS si a la plataforma hi ha més partits

Autor: ENRIC GUINART
Font: MÉS ANDORRA
Publicat el: 4 de Setembre de 2015

Els partits polítics sembla que no es volen esperar a la tradicional diada de Meritxell per començar a marcar terreny. La proximitat de les eleccions comunals, previstes per al mes de desembre, no els deixa gaire marge de maniobra i cadascun vol marcar els seus posicionaments abans de la cursa que els ha de portar a tancar les llistes electorals. En aquest sentit, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, deixa clar que el retrobament amb el Partit Socialdemòcrata (PS) només serà possible en el marc d’una plataforma que integri més partits o persones independents. Però tanquen la porta a fer un pacte únicament SDP-PS o viceversa.

En declaracions al Més, Naudi assegura que “fer un pacte PS-SDP o el que estem veient aquests dies de PS amb Liberals és fer una coalició; entenc que això condiciona molt i nosaltres en fugim”. D’aquesta manera, el polític escaldenc remarca que la gran prioritat que s’han marcat és “fer una unió àmplia sense apriorismes amb l’objectiu de fer una reestructuració del sistema de funcionament dels comuns”.

Més concretament, Naudi explica que “en aquests moments SDP sols no podem estar a les set parròquies”, però defensen “una participació en la creació de plataformes de progrés i de redreçament comunal en què podem estar en moltes parròquies”. Aquesta plataforma ha de poder integrar “PS, SDP, Verds o altres formacions que hi pugui haver en determinades parròquies”.

Després d’insistir que “nosaltres no volem coalicions”, el també vicepresident del grup parlamentari mixt exposa que la idea és sumar persones de diferents opcions polítiques de progrés: “En aquesta hipotètica plataforma, el PS portaria X persones, SDP portaria X persones, els Verds aportarien X persones i el grup parroquial X aportaria altres persones més els independents que s’hi volguessin afegir.” En resum, “seria una unió de forces amb un objectiu comú, que seria diferent de limitar-se a dos partits”.

EN JOC EL FUTUR DELS COMUNS

El mateix Naudi també remarca que la clau perquè la plataforma acabi fructificant és que hi hagi un compromís clar de tots els qui en formin part d’afrontar “a fons” una revisió del funcionament dels comuns. Sobre aquesta qüestió, Naudi assenyala que les properes eleccions comunals són “un repte major perquè els propers quatre anys haurien de marcar el futur d’aquest país pel que fa al funcionament dels comuns”.

En aquest sentit, lamenta que “els darrers quatre anys hem vist un tarannà de tots els comuns de passar el temps ja que s’han limitat a eixugar deute a canvi de no executar inversions”. En conseqüència, considera que “no s’han solucionat els problemes estructurals i de fons i ara el repte de tots els partits polítics i de totes les candidatures serà reestructurar el funcionament comunal, i això s’ha de fer en concertació amb el Govern i el Consell General pel que fa a la revisió de la legislació de competències i transferències”.

COMUNS SOBREDIMENSIONATS

Tot i que defensen que els comuns no han de perdre el seu pes i la seva independència, des de Socialdemocràcia i Progrés també creuen que “no podem amagar més el cap sota l’ala en el sentit que tenim uns comuns que tenen unes infraestructures sobredimensionades que s’han d’aprimar i racionalitzar”.

A més a més, també són partidaris d’una “revisió aprofundida” de tots els tributs i taxes que són competència dels comuns, perquè “si posem sobre la taula el que un ciutadà ha de satisfer en l’àmbit domèstic i professional, estem molt per sobre del que se satisfà a Espanya o França a escala local”.