Decisions ciutadanes, encerts polítics

Autor: CARLES PEREA
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 5 d'Agost de 2015

L’altre dia escoltava a la Vanessa Mendoza, presidenta de l’associació Stop Violències, fent testimoni de les dificultats amb les que s’ha trobat al capdavant de la seva associació d’ençà de la seva fundació. Aquesta, gestiona casos de violència en la parella, abusos sexuals i casos de dones acomiadades pel fet de ser mares. Ha constatat, també, la por que encara hi ha a denunciar a Andorra i les traves amb les que els ciutadans encara ens trobem amb certes administracions.

La responsabilitat per aquest tipus de casos, aberrants i gens tolerables en ple segle XXI, recau en una doble vessant. La primera, la legal. La segona, l’administrativa. Si una de les dues no existeix o no acaba de funcionar, no donem solucions efectives i respostes a les dificultats de la gent. Moltes, de molt greus i importants.

Tenim la sort de poder disposar d’associacions que tenen a les seves mans projectes pedagògics. I us ho asseguro, de ben interessants. Aquests, si es desenvolupen amb el ministeri corresponent es poden fer molts avenços en el treball per a la tolerància i la igualtat. Ara bé, cal posar la mirada també a les associacions. A totes. Sincerament, fa falta recordar-ho més i millor.

L’àrea de polítiques d’igualtat del Ministeri de Salut, Afers Socials i Ocupació tindrà molts reptes i el primer, ser líder per a solucionar tot aquest tipus de dificultats a les que les associacions i persones a títol individual han de fer front, sense recursos i sense bona resposta administrativa.

Vist el greuge, toca i procedeix que la ciutadania prenem decisions en aquests temes. I les respostes han de venir, urgentment, per part dels polítics. La importància de l’ajuda administrativa i política amb la gestió humana ha de ser, per ells, una prioritat. Eradicar qualsevol tipus de violència, física o psicològica, cap a la resta de persones i donar una resposta administrativa, efectiva, legal i humana va més enllà de recursos materials, transversalitat de competències o colors polítics. Parlem de la dignitat de la persona.

Al cap i a la fi, un bon encert polític és el que escolta i dóna solució a les decisions ciutadanes.