SDP impulsarà plataformes plurals per a les comunals

Autor: G. ALEMAN
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 12 de Juliol de 2015

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) ja ha començat a treballar de cara a les pròximes eleccions comunals. El partit va celebrar ahir un consell nacional per acabar de posar les bases per a les comunals. Buscaran sumar esforços a través de candidatures plurals –batejades com a plataformes de redreçament comunal– encara que ja avancen que en parròquies com Sant Julià veuen difícil aquesta unió.

Segons va explicar el president d’SDP, Jaume Bartumeu, fa un parell de mesos han començat a mantenir converses amb ciutadans i entitats  “preocupades” (aquesta mateixa setmana s’han reunit amb el col·lectiu Som com Som) però també amb representants dels partits socialdemòcrates i liberals de les diferents par­ròquies. Ell mateix va avançar que pròximament té prevista “una reunió formal” amb el secretari general dels Liberals d’Andorra, Amadeu Rossell. Això sí, va insistir en el fet que qui té la paella pel mànec són els comitès locals, “que són els que han de mantenir les trobades, no l’executiva”.

El cas de Sant Julià
A Sant Julià de Lòria, Bartumeu veu difícil que SDP pugui participar en la plataforma que es volia crear per frenar l’hegemonia que té Unió Laurediana (UL) a la par­ròquia. El president d’SDP va explicar que el conseller del partit al comú va participar en una reunió on hi havia el ministre de DA Gilbert Saboya. “DA parteix d’un posicionament de política més nacional, així que difícilment arribarem a acords, vist com han començat la legislatura.” Contrari a una candidatura de “tots contra algú”, també va descartar qualsevol acostament amb l’altre bàndol, els liberals, “per la nostra voluntat de progrés”.

En el cas de la resta de parròquies, reconeixen que es plantejarien coalicions polítiques sempre que no es creui “cap línia vermella”. Va posar com a exemple que a Andorra la Vella seria impossible un acord amb qui “volgués tancar el casal Calones”. En altres casos com a Encamp, “damunt la taula hi haurà Saetde i caldrà reflexionar sobre possibles moviments de l’accionariat”; i a Sant Julià caldrà estudiar “la situació de Camprabassa”, així com aquelles “propostes econòmiques per afrontar l’actual situació d’endeutament”.

El comú, pel ciutadà
Segons va aprofundir Delfí Roca, vocal de la comissió de política nacional, les plataformes de redreçament comunal tenen com a finalitat “tornar els comuns als ciutadans”. Segons ell, “és indispensable el suport social i el servei a les persones, però s’hauran de buscar propostes més precises que expressin les preocupacions dels ciutadans a cada parròquia”. A més, va insistir que a l’hora de constituir-les cal “fer molta pedagogia per dividir els compromisos nacionals dels comunals”.

SDP s’ha donat de marge fins a la tardor perquè els comitès locals busquin les aliances. Llavors es farà un nou congrés on valoraran les propostes presentades.

MOR ALFONS MIRALLES, UN DELS FUNDADORS DEL PARTIT

Alfons Miralles Lluelles, un dels fundadors de Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra (SDP) i pare de l’actual secretari d’organització, Joan Marc Miralles, va morir ahir a la matinada als 76 anys d’edat. El consell nacional d’SDP va guardar un minut de silenci en record seu. També se’l va voler recordar en la roda de premsa posterior, en la qual el president d’SDP, Jaume Bartumeu, va avançar que hi ha intenció de retre-li un homenatge.

Miralles va arribar de jove al Principat amb la seva família. D’ideologia republicana, s’havien exiliat del país veí durant la guerra civil. Molt vinculat des de sempre a la política, va abandonar el Partit Socialdemòcrata (PS) amb la fragmentació del partit i va col·laborar des de la primera línia en el naixement d’SDP, ara fa dos anys En les darreres eleccions generals va formar part de les llistes territorials a la seva parròquia, Escaldes.

La cerimònia de comiat se celebrarà avui, a les 17.00 hores, a l’església Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany.