El retrovisor no sempre ens és favorable

Autor: JORDI GALLARDO
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 27 de Juny de 2015

En el que portem de legislatura hem vist com cada vegada que el Govern és qüestionat per alguna actuació utilitza el retrovisor per a justificar les seves accions en comparació al que governs anteriors van fer en situacions similars. Em sembla un argument molt pobre amagar-se darrere del que anteriorment hagin fet d’altres, com si haver fet les coses abans igual o pitjor permet als que ara hi són cert crèdit.

Aquest Govern s’ha atribuït molts èxits gràcies a les seves polítiques, no és una pràctica exclusiva dels qui ara governen, per això estan les veus crítiques, per a rebaixar l’eufòria i si és el cas, demostrar que no tot és tan perfecte com es diu.

Quan al Consell General l’oposició ha demanat el nombre de contractacions de relació especial, s’ha intentat justificar la xifra segons el que en etapes anteriors s’havia contractat, quan s’ha demanat per què a dia d’avui encara tenim pendent el nomenament d’un ambaixador als Estats Units, es justifica que en etapes anteriors el buit a l’ambaixada va ser major, quan es demanen els criteris de reestructuració del nou Govern, es recor­­re que en etapes anteriors hi havia els mateixos salaris d’alts càrrecs al Govern o inclús encara més…

Potser s’intenta passar el missatge que ara es vol criticar el que abans es feia de la mateixa manera, però el cert és que alguns dels que ara estan a la majoria ja hi eren abans i continuen sent avui, és a dir, que fan igual ara que llavors.

Utilitzar el retrovisor té cert risc, que no és altre que obrir la caixa de les comparacions i si DA l’utilitza al seu favor per a algunes coses crec que és lícit que la resta de partits l’utilitzem sabent que els escenaris no són semblants però ja que DA s’ho permet, i sense pretendre defensar la gestió d’un partit polític que no sigui el meu, donaré dues dades que em semblen rellevants atès les darreres notícies.

El maig del 2009 la ràtio del país era d’AAA, moment en què els liberals deixem de governar, i a l’abril del 2011 Andorra estava fora de la llista de paradisos fiscals, quan els socialdemòcrates deixen el Govern.

Avui, després d’una legislatura de DA, la ràtio del país és de BBB- i Andorra torna a estar a la llista de paradisos fiscals.