Preocupació a SDP per ser a la llista negra de la UE

Autor: REDACCIÓ
Font: MÉS ANDORRA
Publicat el: 25 de Juny de 2015

El president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, ha estat aquesta setmana a Brussel·les per mantenir diverses reunions polítiques i fer el seguiment de l’evolució de les relacions d’Andorra amb la Unió Europea (UE). I una de les qüestions que “han estat presents en totes les converses que ha mantingut el president d’SDP aquests dos dies a Brussel·les ha estat la publicació per la Unió Europea d’una llista de països que es consideren paradisos fiscals”. Així s’explica en un comunicat de la formació.

Més concretament, SDP exposa que la publicació de la llista s’ha fet en el marc d’un pla d’acció contra l’evasió fiscal promogut per Pierre Moscovici, comissari europeu per als afers econòmics i monetaris. En aquest sentit, des d’SDP s’afirma que la inclusió d’Andorra en la llista en qüestió “preocupa” perquè “és una marxa enrere molt significativa després del procés d’homologació de l’activitat financera amb l’entorn europeu que Jaume Bartumeu va encapçalar entre el 2009 i el 2011 mentre presidia el Govern”.

De fet, el líder d’SDP ha estat rebut a la seu del Servei Europeu d’Acció Exterior de la Comissió Europea, on s’ha entrevistat amb Gianluca Grippa, que dilluns passat va presidir una reunió de negociació de l’acord marc d’associació amb representants dels governs d’Andorra, Mònaco i San Marino. Durant la trobada, Bartumeu va exposar a Grippa “els plantejaments d’SDP a favor de l’establiment d’un acord d’associació d’Andorra amb la Unió Europea i la voluntat que el procés d’adaptació d’Andorra a la normativa europea es pugui fer de manera gradual”, s’exposa en el comunicat.

D’altra banda, durant l’estada a Brussel·les Bartumeu també va assistir a la conferència anual que organitza la Federació Europea d’Estudis Progressistes (FEPS), que aquest any debat sobre la situació de l’islam a Europa. La conferència es va obrir ahir amb un discurs de Massimo D’Alema, president de la fundació i exprimer ministre d’Itàlia.

La delegació d’SDP també va poder escoltar la intervenció de Gianni Pittela, president del grup parlamentari de l’Aliança de Progrés Socialistes Demòcrates al Parlament Europeu.

Finalment, SDP també informa que Bartumeu es va entrevistar precisament amb Massimo D’Alema en relació “a la necessitat que els progressistes europeus mantinguin la defensa de la separació de les esglésies i l’Estat”.