Convé un desenvolupament econòmic sostenible

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: BONDIA
Publicat el: 9 de Juny de 2015

Divendres passat, 5 de juny, es va celebrar arreu del planeta el dia mundial del medi ambient. Els diaris andorrans, francesos i espanyols han editat suplements monogràfics i han reiterat arguments i opinions. En aquesta qüestió cabdal és important que s’escoltin veus progressistes, que tinguin una mirada àmplia envers els nous horitzons.

Això és el que està fent la Fondation Jean-Jaurès, conjuntament amb la Fundació Europea d’Estudis Progressistes (FESP), que el mes d’abril passat van organitzar a París la conferència Progressistes pour le climat.

El mes de desembre a París es reunirà la COP21, una conferència internacional decisiva per a la lluita contra el canvi climàtic.

L’edició del Journal du Dimanche del 31 de maig del 2015 va publicar una entrevista a Laurent Fabius, ministre d’Afers Exteriors de França, “Le climat, une question de guerre ou de paix”, en la qual situava força bé la perspectiva política amb la qual els progressistes hem d’encarar aquest debat.

“No ens hem de tapar la vista, les previsions són inquietants. Si no s’actua fermament i ràpidament anem cap a un augment mitjà de la temperatura per damunt dels 2 ºC que s’havia fixat com a límit per al final del segle. S’arribarà aleshores a 4, 5 o potser 6 ºC”, diu Laurent Fabius.

I a la pregunta de com es pot convèncer els pobles que el seu futur passa pel clima, el ministre d’Afers Exteriors francès diu: “Explicant que el desajustament climàtic no és solament un problema mediambiental. Es tracta de saber si el nostre planeta romandrà habitable o no. És, en definitiva, la qüestió de la pau o de la guerra per a les generacions futures, la primera de les qüestions ja des d’avui i per al demà. Perquè si l’aigua o els aliments esdevenen escassos, si centenars de milions de persones es veuen obligades a emigrar, aleshores les qüestions de seguretat s’imposaran a tothom.”

Ernst Stetter, secretari general de la Fundació Europea d’Estudis Progressistes, ho deia el 27 de febrer: “Ens cal repensar seriosament els nostres models econòmics i la manera que tenim d’encarar el creixement. L’impacte de les activitats econòmiques sobre el medi ambient s’hauria de tenir més en compte…”

El desenvolupament econòmic no pot continuar basant-se en l’explotació indiscriminada dels nostres recursos naturals i mediambientals.

El programa d’SDP ja explica que s’ha de bascular d’un model econòmic basat en l’explotació infinita dels recursos cap a un model econòmic de promoció i conservació que sigui respectuós de l’entorn i de les persones. Per això és important definir una estratègia en l’àmbit nacional que tingui aplicació a escala local, perquè puguem mirar als ulls dels nostres descendents sense haver-los d’abaixar, avergonyits pel que els hem deixat.

En aquesta perspectiva, SDP proposa:

Implantar un únic òrgan públic de control dels recursos naturals que participi en la definició d’una estratègia nacional per a la seva gestió i en mantingui un inventari actualitzat en permanència.
Impulsar una llei d’espais naturals que englobi els entorns naturals protegits, els entorns naturals sense protecció i els entorns urbans.

Promoure una economia productiva de mínima petjada ecològica.

Oferir un medi ambient excel·lent i una gestió ambiental exemplar com a element de promoció i difusió turística d’Andorra.

Assolir el màxim nivell d’independència energètica d’Andorra gràcies a un canvi de model energètic, adaptat al nostre territori, que ens garanteixi el dret a prendre les nostres pròpies decisions en energia.

Posicionar Andorra com a membre actiu en els diferents organismes especialitzats en el desenvolupament sostenible de les zones de muntanya, per identificar les bones pràctiques i adaptar-les al nostre territori, i alhora creant sinergies que ens beneficiïn en la planificació, el finançament i la implantació d’iniciatives de desenvolupament sostenible.

Arnaud Leroy, diputat socialista francès i president del Grup d’Études Changements Climatiques de l’Assemblea Nacional francesa, està intervenint en el debat de preparació de la conferència internacional del proper mes de desembre. Aquest diputat empeny força per fer avançar la idea que els debats a l’entorn del canvi climàtic no poden ser considerats una qüestió purament mediambiental.

En una línia semblant SDP considera que el repte més important en l’àmbit ambiental és afrontar les conseqüències de l’escalfament global i el consegüent canvi climàtic a les nostres muntanyes. Per fer-hi front i atenuar-ne els efectes en el nostre territori i en les generacions futures, Andorra hauria de sumar-se als esforços de la comunitat internacional en aquesta matèria, a l’empara del Protocol de Kyoto.

Per això convindrà que el proper mes de desembre, a la Conferència de París, es pugui escoltar la veu d’Andorra.