Comunicat de premsa relatiu a la gravetat de la lleugeresa amb la qual va actuar el Govern davant la nota del Consolat General dels EEUU de l’agost del 2014

Autor:
Font:
Publicat el: 3 de Juny de 2015

Socialdemocràcia i Progrés considera molt greu la lleugeresa amb la qual va actuar el Govern de DA davant la nota del Cònsol General dels Estats Units d’Amèrica de l’agost del 2014

El passat 27 de maig, el cap de Govern va transmetre als consellers generals còpia de la nota verbal adreçada al Govern pel Consolat General dels Estats Units d’Amèrica a Barcelona el 26 d’agost del 2014, referent al règim legal andorrà de lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme. També va transmetre còpia de la resposta via nota verbal que el ministeri d’Exteriors hi va donar el 22 de setembre del 2014.

Segons el Govern, aquestes comunicacions es corresponen a les referències que va fer el Sr. Anton Smith, conseller econòmic del l’Ambaixada dels Estats Units a Madrid, durant una conferencia pública al “Foro internacional antiblaqueo de capitales”, el dia 22 d’abril del 2015, en resposta a la nota del FinCen sobre de l’afer BPA.

En un non-paper adjunt a la nota verbal, les autoritats americanes expressen el seu enuig i màxima preocupació amb la situació del règim legal andorrà de lluita contra el blanqueig i el finançament del terrorisme, a la vegada que demanen urgentment i reiteradament al Govern d’Andorra que adopti mesures concretes per enfortir els mecanismes supervisors que ells consideren febles i vulnerables. Aquestes mesures, entre les quals s’inclou específicament una plataforma de control dels moviments financers en efectiu, no estan a dia d’avui implantades ni apareixen en l’ordre del dia del Govern com ja va deixar clar la resposta que es va donar a les autoritats americanes.

Considerem extremadament greu la lleugeresa amb la qual va actuar i va respondre el Govern en una nota que, si bé no implica explícitament la BPA, sí que implica tota la plaça financera andorrana i en particular als seus supervisors/reguladors, l’INAF i la UIFAND. Exigim que el Govern de DA doni explicacions sobre el fet que l’única resposta, que admet que va donar, sigui un non-paper equivalent en el qual es fa un catàleg d’actuacions que poc tenen a veure amb la demanda de les autoritats americanes.

Si aquesta és l’única actuació del Govern, expressem la nostra més profunda preocupació davant l’aparent negligència i lleugeresa amb la qual el màxims responsables del Govern de DA han actuat davant un advertiment internacional tan sever.

Creiem que una nota d’aquesta importància i amb implicacions tan àmplies, que ja podien incórrer aleshores en potencials modificacions legislatives tant en aquella legislatura com en l’actual, s’hagués hagut de transmetre als consellers generals i més abans d’unes eleccions generals.

Expressem la nostra profunda indignació pel fet que no s’hagi transmès tota aquesta informació i que s’hagi amagat fins que el Govern no ha pogut negar més la seva existència després de les declaracions públiques del Sr. Smith, ja àmpliament comentades.

El sentit d’Estat al qual el Govern de DA ha estat apel·lant des del 10 de març, i que amb aquests fets està demostrant no tenir, no deu ser prou important com per notificar informacions crítiques a la resta de forces polítiques del país, tot i reclamant-nos unitat i confiança. Una confiança que hem perdut davant d’una evident actuació destinada a enganyar i a desinformar la ciutadania.

Aquesta actuació no ha estat sols un menysteniment als representants legítims dels ciutadans i ciutadanes d’Andorra, sinó de tota la ciutadania en general, que s’ha volgut manipular de manera partidista per evadir les responsabilitats polítiques que pertoquen als membres del Govern.

Reiterem, una vegada més, la nostra demanda d’una comissió d’enquesta al Consell General per aclarir aquestes responsabilitats i aclarir d’una vegada per totes un afer que afecta als ciutadans i ciutadanes d’Andorra.

Andorra la Vella, 3 de juny del 2015

(Aquí us podeu descarregar el comunicat en versió pdf)