SDP exigeix al Govern que digui “tota la veritat” i fixi calendaris “definitius”

Autor: G. ALEMAN
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 27 de Maig de 2015

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) ha exigit al Govern que “digui d’una vegada per totes” quan va conèixer les sospites de la FinCEN sobre els presumptes casos de blanqueig de BPA. En roda de premsa, el conseller general de la formació Víctor Naudi va reclamar “transparència”.

Després que mitjans estrangers hagin publicat que, segons el conseller d’Afers Econòmics de l’ambaixada dels Estats Units a Espanya i Andorra, Anton Smith, els Estats Units van informar amb antelació les autoritats andorranes sobre les males pràctiques de BPA, Naudi va reconèixer sentirse “preocupat”.  “Reforça la meva creença que costa de creure que la FinCEN avisés amb tan poc temps d’antelació”, va afirmar, tot afegint que “DA va rebutjar la comissió d’enquesta i creiem que és important saber què va passar abans del dia 10.

Aquí alguna cosa ha fallat i volem saber què. Si realment va ser així, demanarem responsabilitats a qui correspongui”, va assegurar. Segons Naudi, “la crisi ha generat inseguretat jurídica i s’està posant en dubte tant la credibilitat del país com del sistema financer.

Demanem al Govern solucions”.

EL 4 DE MARÇ

Naudi va insistir en el fet que desconeixia la data del 4 de març, com a la primera notificació que va rebre el Govern dels Estats Units, fins al Consell General passat. Va assegurar que quan el cap de Govern, Toni Martí, va reunir els caps de llista “ens va parlar del viatge que va fer per parlar amb els Coprínceps, el 7 i 8, mai del 4 de març”.

El secretari d’organització de la formació, Joan Marc Miralles, va criticar la poca transparència del Govern i els reiterats “incompliments de calendaris anunciats”. Miralles es va mostrar sorprès que, després de la “urgència per aprovar la llei per donar-hi una solució ràpida”, “un mes i mig després encara no hi hagi cap resolució”.

No ens sembla seriós. També va criticar que “inicialment es parla d’una feina de 15 dies, d’analitzar 9.000 comptes bancaris, i ara s’estigui parlant de 25.000”.

Davant la negativa de DA i Liberals a realitzar una comissió d’enquesta i sí una d’especial, a porta tancada, Miralles va assenyalar que “ens desperta curiositat que no es vulgui fer públic el debat i no s’aclareixi el perquè del secretisme”.

El secretari d’organització de la formació, però, sí que es va mostrar partidari a la proposta del Partit Socialdemòcrata (vegeu text superior), que reclama que responsables de l’INAF i la UIF compareguin en la comissió d’enquesta “encara que preferiríem l’especial”.

Tot i que encara falten dies, SDP ja avança que té la intenció de dur, novament, “els dubtes” sobre l’afer BPA a la propera sessió de control del Consell General, el dia 11.

BARTUMEU I ELS ACCIONISTES Quinze dies després que l’excap de Govern Jaume Bartumeu hagi sortit escollit president d’SDP, des de la formació política van recalcar que el nou càrrec no és incompatible amb el d’advocat dels màxims accionistes de BPA. “Les decisions no les pren una persona i de la política no vivim. Aquí som arquitectes, advocats… La nostra vida privada mai influirà en la vida política”,va assegurar Miralles.