Bartumeu creu que Govern sabia “abans” que els EUA actuarien

Autor: GABRIEL PÉREZ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 8 d'Abril de 2015

Clar i contundent. Així s’expressa Jaume Bartumeu a l’hora de respondre a la pregunta de si el Govern coneixia els problemes de Banca Privada d’Andorra, i en especial la possibilitat d’una acció per part de la FinCEN abans de les eleccions.

A la qüestió, formulada al programa Parlem-ne de COPE Andorra-AD Ràdio, la resposta va ser tan breu com directa: “n’estic convençut. Ho sabia”.

L’excap de Govern, actualment advocat d’una majoria important dels accionistes de l’entitat financera, entre els quals els màxims, els germans Ramon i Higini Cierco, no es mossega la llengua a l’hora de criticar l’actuació de l’executiu en aquest afer. Parla, sense embuts, de “poca traça”, tot avisant que “em modero en l’expressió”, i adverteix que el fet de “transformar una qüestió que s’havia de discutir als tribunals en una d’Estat ha malmès no només la imatge d’una entitat financera, sinó la de tot el sector i el país”.

Bartumeu recorda que des dels màxims accionistes sempre s’ha tingut una proposta de futur per a BPA. Lamenta que ara les opcions s’han esgotat malgrat que l’entitat,  “segons el mateix Govern i el mateix INAF, té liquiditat, solvència i té unes ràtios importants”. Ara, en canvi, “només es pot salvar anant cap a una fusió amb alguna altra entitat i que l’absorbeixi”. A la vegada, va assegurar que “el que més preocupa els accionistes és el lloc de treball dels empleats i que no es vegi traïda la confiança que els dipositants van donar a l’entitat portant els seus estalvis”.

En aquest sentit, l’excap de Govern vol posar en relleu que “a les cues no hi ha grans capitalistes”, sinó “jubilats, funcionaris, joves, petits empresaris”. En definitiva, “molta gent atrapada en una espiral provocada per unes actituds que els tribunals ja tenen els mecanismes per sancionar a qui les hagin comès i també per la mala traça del Govern en gestionar la situació”.

A l’hora de desgranar els errors de l’executiu, però, Bartumeu sí que es mostra prudent, però no amaga una clara advertència. “Temps hi haurà si la situació no millora de parlar d’aquesta qüestió i probablement en altres llocs i no davant els micròfons”, afirma, en una clara referència a possibles accions jurídiques.