268 espartans

Autor: DELFÍ ROCA
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 30 de Març de 2015

El futur de les 268 persones que treballen a BPA penja d’un fil. Res tornarà a ser igual ni per a elles, ni per a les seves famílies, ni per als seus projectes de vida. La seva ha estat una actuació comparable, salvant les distàncies, al rol dels espartans de la batalla de les Termòpiles, ocorreguda l’any 480 aC.

Aquells van oferir prou resistència front l’atacant per donar temps a Atenes i altres ciutats-estat de l’Hèl·lade per preparar-se i vèncer definitivament els perses a la batalla de Salamina. Aquests, el personal de BPA, també s’han mantingut ferms en primera línia per parar el cop originat per la nota de l’US Department of the Treasury’s Financial Crimes Enforcement Network, mantenint l’entitat en funcionament amb l’esperança que es restablís la normalitat.

Mentre que ells han complert el seu rol més enllà del simple compliment formal laboral, no es pot dir el mateix del Govern en funcions ni de l’INAF. Unes autoritats que no han apreciat ni el valor ni la motivació de les persones que treballen al banc perquè formessin part de la solució. Més aviat els perceben com simple capital humà del qual cal desprendre’s al mínim cost possible, malgrat que els diuen el contrari, fent gala d’una visió neoliberal total. Pel que fa a la intervenció del banc, no se li pot donar suport perquè no calia fer-la en no haver-hi problemes de solvència.

Com tampoc no es pot fer costat a un Govern en funcions que ha transformat un problema puntual en un problema d’Estat fent una roda de premsa. Ara bé, la màquina de comunicar oficial vol que, embolicats en la bandera tricolor tot cridant a la unió, es titllin les veus discrepants de poc patriòtiques.

Qui són els veritables patriotes? Els informats que van treure els diners poc abans de la intervenció? Els que van decidir intervenir un banc sense disposar d’una llei per fer-ho com cal? Els que defensen l’obertura econòmica, si passa pel seu despatx?

Els veritables patriotes d’aquesta història són totes i cadascuna de les persones que des de BPA lluiten per donar servei i preservar els seus llocs de treball, tot i sentir, com la resta de la població, el dolor que ens ha produït aquest torpede en la nostra línia de flotació. Un torpede teledirigit per tocar i enfonsar un banc solvent amb una ràtio de liquiditat del 80,3%, molt per sobre de la mitjana del sector.