Un país on s’escolti el silenci

Autor: DELFÍ ROCA
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 2 de Març de 2015

Repartint programes electorals per Prada Casadet vaig escoltar un ocell cantar de forma cridanera des de la branca d’un arbre proper. S’acosta la primavera i els ocells ja busquen parella. A les ciutats, on troben menjar i refugi, els costa molt fer-se escoltar per molt que cantin fort.

El reclam del mascle tot sovint no arriba a la femella a causa del soroll existent a les nostres ciutats, quedant el niu buit, sense cap posta. M’agradaria viure en un país on el nivell de soroll ambiental fos tan baix que els ocells trobessin parella cantant menys fort que no ho fan ara.

Tanmateix, crec que se’ns fa difícil imaginar un país més silenciós perquè sempre hem viscut envoltats de vehicles que funcionen amb un motor d’explosió. Motors molt sorollosos en comparació als motors elèctrics, que no en fan gens.

Si bé és cert que aquest problema s’ha anat reduint, i que encara podrien ser més silenciosos, impulsar els vehicles elèctrics modificant ràpidament lleis i reglaments per facilitar la implantació de punts de càrrega públics i privats, així com incentivant fiscalment la seva adquisició i tinença, seria la solució.

Evidentment, entenent el vehicle elèctric com una peça més d’un sistema integrat de transport que ha de facilitar el desplaçament de les persones amb el mínim de petjada ecològica, sense contaminació ambiental ni acústica i, a més a més, barat, no pas com una forma de desplaçar-se a la mode.

Hem de saber que no és sostenible ni energèticament, ni econòmicament, ni per espai, ni per quantitat de vehicles, ni tècnicament, la implementació del vehicle elèctric per si sol. En un país petit com Andorra és incompatible la pacificació del trànsit si deixem via lliure als vehicles agressius, pel que cal facilitar-los la transició amb mesures valentes.

Cal que l’electricitat per a la càrrega dels vehicles es faci amb energies renovables, altrament faríem trampa contaminant en un altre lloc, i això no seria ni ètic ni coherent. El canvi climàtic ja és aquí i ha vingut per quedar-se, però podem pal·liar-ne els efectes amb la transició energètica, de la qual els vehicles elèctrics en formen part, així com modificant el transport col·lectiu i el de mercaderies.

Reduir les emissions contaminants és una prioritat política inajornable. A SDP tenim clar que ens cal crear una agència del canvi climàtic que ho faci possible.