Territori emprenedor

Autor: FELIP GALLARDO
Font: BONDIA
Publicat el: 25 de Febrer de 2015

Silicon Valley ha estat la referència per a molts emprenedors. Hi ha molts llocs que han volgut replicar l’èxit d’aquest petit indret de Califòrnia. Per cert, la vall de San José és més gran que Andorra. No són les muntanyes del voltant, no és el clima, qui ha fet possible aquest ecosistema. Han estat les oportunitats i l’actitud, que han afavorit i cridat els emprenedors, la majoria tecnològics, a instal·lar-s’hi.

Però el que és més important d’aquest èxit és el capital humà. Són les persones que, amb la seva actitud, la seva passió i el seu esforç per tirar endavant una idea, han fet d’aquest poble un territori Emprenedor.

La il·lusió ens fa diferents, ens fa llevar-nos cada dia optimistes i ens empeny a cercar nous reptes.

Si mirem al nostre voltant, a les Valls d’Andorra, podem trobar molt d’aquest talent, sempre n’hi ha hagut. Només cal veure com molts dels nostres padrins van venir d’altres terres per establir-s’hi. Els immigrants són els primers emprenedors, que han deixat la seva zona de confort per anar a la recerca d’oportunitats, que han  trobat aquí. Si repassem la història de les Valls, podem trobar-hi diversitat d’emprenedors que van fer que els esdeveniments passessin. Aquesta actitud ha portat a crear i a innovar en moltes de les nostres activitats.

Podem estar d’acord que ens trobem en un altre moment històric del nostre país, però no deixarem de ser creadors i protagonistes del nostre futur. Som els que fem, amb cada acció, que el nostre país esdevingui un lloc ple d’oportunitats per a nosaltres i per als que vindran.

A SDP sempre tenim molt clar que una idea que guardem només per a nosaltres té moltes probabilitats de morir, que es quedi en un calaix. Però si la compartim es podrà fer realitat. Malgrat que ens la puguin copiar, ningú la farà millor que nosaltres, perquè la passió que hi posem no es pot copiar, perquè forma part essencial de la idea.

Per això, estem exposant arreu les propostes que portem al programa; si algú les vol copiar, benvingut al territori emprenedor, on fem que les idees es facin realitat.

Volem que es pugui obrir un negoci o un comerç en un termini màxim de 24 hores, que l’administració no ens posi pals a les rodes per dur a terme les nostres il·lusions. Volem instaurar progressivament un Govern obert on, de manera transparent, es puguin consultar totes les dades de què disposa l’administració i afavorir, així, la presa de decisions dels emprenedors perquè puguin tenir un coneixement real del nostre mercat interior.

Volem simplificar els reglaments de comerç i d’indústria, no cal tenir un extintor i 20 metres quadrats per iniciar una activitat econòmica, quan molts emprenedors només amb un ordinador ja en tenim prou.

Però, sobretot, la idea que volem que tothom copiï és que no cal anar a buscar grans empreses de fora, si Andorra està plena de talent. Només, com defensem en el programa d’SDP, cal una mica de confiança en els nostres emprenedors i empresaris, que són part d’aquest territori Emprenedor.