SDP vol prioritzar les associacions culturals del país enfront els espectacles forans

Autor: M. B.
Font: ARA
Publicat el: 24 de Febrer de 2015

Els candidats d’SDP a Andorra la Vella, Delfí Roca i Àngel Dalmau, s’han reunit aquest dilluns amb representants de les diferents associacions culturals de la capital al Centre Cultural la Llacuna, per escoltar els seus neguits.

Un dels temes més destacats en aquesta trobada ha estat la necessitat de dotar la cultura d’un major pressupost. Des del teixit associatiu han criticat que mentre ells reben petites ajudes, empreses privades de fora del país “s’emporten grans quantitats pels seus espectacles”.

Socialdemocràcia i Progrés ha proposat dotar les associacions de mitjans perquè, segons Dalmau, “una associació amb 500 euros produeix el mateix que una entitat privada amb 5.000 euros i, a més, les associacions nacionals fan una gran tasca de cohesió social”. Tot i això, els membres de la llista parroquial d’Andorra la Vella han demanat a les associacions conèixer amb anterioritat la seva programació per incloure-la en l’agenda cultural, i que els actes no s’hi solapin.

Una altra de les preocupacions que han sortit en aquest encontre és la definició de les competències comunals i governamentals. Roca s’ha compromès a definir-les i a decidir què és el que farà el Ministeri de Cultura i què anirà a càrrec dels comuns. En aquest sentit, s’ha parlat de la Vall del Madriu, i el candidat per SDP l’ha considerat “l’exemple paradigmàtic” perquè segons ha explicat, “s’està incomplint, ja que legalment és el ministre de Cultura qui té l’última paraula, però a la pràctica no està sent així”.

Delfí Roca ha aprofitat aquesta trobada per denunciar que els polítics anunciïn amb poca antelació un espectacle i els ha demanat que facin els esforços necessaris per anunciar els actes amb temps, “no es pot segrestar la cultura a canvi d’una roda de premsa exitosa”.

Com anècdota, abans de començar les converses, el número u per la parròquia d’Andorra la Vella ha descobert una foto seva dels anys 80 quan formava part de l’Esbart Dansaire.