Bartumeu alerta de la compra d’un aparell d’escoltes per 2,8 milions

Autor: JORDI SALAZAR
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 10 de Desembre de 2014

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, va denunciar ahir que el Govern té la intenció d’adquirir un aparell d’escoltes telefòniques per al servei de policia per un import proper als tres milions d’euros.

En la presentació de les onze esmenes del seu grup als pressupostos del 2015, Bartumeu va indicar que els comptes inclouen 574.000 euros per a la compra del dispositiu, i que hi ha una previsió de crèdits plurianuals pel mateix import fins a l’exercici del 2019.

El grup mixt reclama en una de les esmenes la supressió d’aquest concepte, ja que “més enllà del cost, el que plantegem és la necessitat d’un debat públic i transparent sobre l’adquisició d’un aparell que podria portar un menysteniment del dret constitucional al secret de les comunicacions”, va remarcar Bartumeu.

El polític de Socialdemocràcia i Progrés va titllar de “provocació” el fet que la partida “es presenti al pressupost més o menys dissimuladament, quan hi ha en curs una causa penal per una denúncia del 2010”, i que encara està pendent d’una resolució judicial, “precisament per escoltes il·legals que es feien des de la policia”.

Demanda d’explicacions

Bartumeu va ressaltar que l’executiu “ens haurà d’explicar molt clar com pot ser que es vulgui fer aquesta despesa milionària sense haver-ne explicat res, ni en les fitxes d’inversió, ni en la presentació del pressupost, ni en cap altra compareixença”.

El president del grup mixt va insistir que “si hi ha una mínima responsabilitat, després de l’esmena que hem presentat, el Govern ja no hauria d’esperar que li fem cap pregunta. Haurà de donar explicacions públiques del com i per què s’ha arribat a aquesta situació tan absolutament inadmissible”.

En el mateix sentit, Bartumeu va criticar la manca de transparència de l’executiu a l’hora d’incloure la partida als comptes, ja que “no hi ha prou explicació” respecte a l’adquisició en els documents pressupostaris.

Així, mentre que en una part dels comptes la partida apareix sota l’epígraf de “reposició i millora de material i equipaments”, en una altra sí que hi figura la compra d’un “aparell d’escoltes telefòniques”.

Pel que fa a la resta d’esmenes, destaca la petició de reduir en 300.000 euros la partida destinada al projecte de l’heliport nacional, per destinar aquesta suma a la reactivació del comerç.

Bartumeu va indicar que “cal potenciar el pla de reactivació comercial, al qual s’hi ha deixat la mateixa partida de l’any passat”, que va ser de 150.000 euros, i va ironitzar que el Govern vulgui prioritzar “els visitants que vénen en helicòpter”.

Una altra esmena proposa incrementar en 26.000 euros l’assignació que es destina a la unitat de prevenció i de lluita contra la cor­rupció, que ha vist reduïda la partida els últims anys, un 12% el 2014 i un 16,2% el 2015.

Així mateix, SDP també demana que s’incrementi en 40.000 euros la dotació per a les relacions internacionals del ministeri de Finances i Funció Pública, ja que es tracta d’un projecte “cabdal” perquè és el que permet negociar els convenis per evitar la doble imposició.

EL PS VOL SUPRIMIR LES FASES I i II DEL VIAL LAUREDIÀ

El grup parlamentari socialdemòcrata va presentar ahir una esmena a la totalitat al projecte de llei del pressupost per al 2015, i catorze esmenes parcials.

El PS demana que se suprimeixi la fase I i II  de la desviació de Sant Julià, així com la reducció de la partida de construcció del projecte de la cruïlla CS-340 al Serrat en 1,5 milions d’euros, per a la construcció d’una estació d’autobusos nacional.

També es demana que es redueixi la partida destinada a la pavimentació per renovar l’antiga caserna de bombers per convertir-la en parc tecnològic.

Es proposa igualment reduir a dos mesos el preavís per a la resolució anticipada dels contractes d’arrendament comercial, en entendre que ajudarà a controlar el preu dels lloguers.