Esmenes a la llei de cooperació penal pel grau d’autonomia de la UIF

Autor: REDACCIÓ
Font: BONDIA
Publicat el: 9 de Desembre de 2014

El president del grup parlamentari mixt i conseller general de Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra (SDP), Jaume Bartumeu, ha presentat catorze esmenes al projecte de llei de modificació de la cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners que van adreçades, fonamentalment, a augmentar el grau d’autonomia i independència de la Unitat d’Intel·ligència Financera (UIF).

Per aconseguir-ho es proposa que passi a dependre orgànicament de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF).

Segons es va informar a través d’un comunicat, la proposta del conseller general d’SDP vol resoldre així la qüestió plantejada a l’informe del Moneyval que assenyala que un dels punts febles del sistema andorrà de lluita contra el blanqueig i el finançament del terrorisme és la manca de coordinació entre els diferents organismes amb responsabilitat en aquesta matèria, fent menció concreta del nivell de cooperació i coordinació insuficient entre la UIF i l’INAF.

D’altra banda, les esmenes tercera, quarta i cinquena van adreçades a reforçar la independència de les persones nomenades per exercir la seva competència tècnica a la UIF, ja siguin membres del departament de Policia, juristes o economistes.

Alhora l’esmena tretzena vol recollir el compromís contret per la majoria demòcrata quan es va aprovar la llei de cooperació penal internacional.

Així, tal com es recorda des d’SDP, el grup demòcrata va manifestar que abans de sis mesos s’entraria a tràmit parlamentari una nova modificació i que el Govern tindria en compte la voluntat defensada per les esmenes dels parlamentaris del grup mixt d’incorporar un membre de l’INAF en la comissió permanent creada per aquella llei.