SDP critica la “lentitud” del Govern en les reformes sanitàries pendents

Autor: JULIÀ RODRÍGUEZ
Font: BONDIA
Publicat el: 21 de Novembre de 2014

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va criticar ahir la “lentitud” amb què s’estan portant a terme les reformes en l’àmbit sanitari, i es va mostrar “frontalment en contra” d’algunes de les mesures que proposa la CASS al projecte de llei de pressupost, que no va dubtar a qualificar de “retallades” i que si es posen en pràctica significarà que la seguretat social “cobriria ben poca cosa”.

La consellera general Sílvia Bonet va recordar que algunes de les reformes  pendents ja van ser impulsades pel Govern socialdemòcrata, i per ella mateixa com a ministra de Salut, durant la passada legislatura.

“En quatre anys tota aquesta feina potser hauria d’estar acabada.” Es tracta, per exemple, de la implantació de la figura del metge referent, la història clínica compartida, la cartera de serveis o la revisió de les tarifes d’alguns actes mèdics, “que no s’ha tornat a fer”.  “No són coses noves, sinó que ja estaven molt evolucionades des feia anys i no entenem per què no s’han fet”, va insistir la parlamentària d’SDP.

Bonet considera que la rapidesa que s’hauria d’haver aplicat per avançar en aquestes qüestions sí que s’està veient, contràriament, a l’hora de posar en marxa “retallades constants als usuaris, quan el que s’hauria de fer és aprovar mesures d’optimització”.

La consellera ordinenca va esmentar, en concret, algunes de les recomanacions de la CASS contingudes en el projecte de pressupost per al 2015, com la limitació de les visites de ginecologia a cada 18 mesos, i la reducció de les proves de colonoscòpia o de les sessions de fisioteràpia, que, segons va afirmar, “només tenen en compte criteris economicistes”.

Bonet va lamentar especialment que una vegada més la CASS faci aquest tipus de propostes quan és el ministeri de Salut l’encarregat d’establir la política sanitària. “Nosaltres seguim defensant que cadascú adopti el rol que li pertoca”, va afirmar Bonet.

Per la seva banda, el president del partit, Víctor Naudi, va manifestar que en aquests quatre anys no hi ha hagut “cap millora, sinó al contrari”, en l’àmbit sanitari.

Naudi es va referir també ahir, a preguntes dels mitjans, a l’anunci del cap de Govern, Antoni Martí, que serà el candidat de Demòcrates per Andorra (DA) a les properes eleccions generals després de dir que no ho seria.

El president d’SDP va qualificar de “comèdia” i de “pantomima” el que ha fet Martí i va considerar que “no és la primera vegada que Martí fa aquests moviments teatrals per fer passar la seva”.

Aquesta manera d’actuar es deu, segons Naudi, “als problemes amb la part més conservadora” de DA i el que ha fet Martí és “per cohesionar el partit i sentir-se recolzat” pels seus membres.

El president d’SDP creu que el coherent és que es torni a presentar davant del gran nombre de reformes que han quedat pendents en aquesta legislatura. Sobre qui encapçalarà la llista d’SDP a les eleccions generals, va dir que se’n començarà a parlar al consell nacional de dissabte.

Rebuig d’un acostament al PS per les eleccions

SDP no veu amb bons ulls la plataforma d’esquerres que promou el PS. El president d’SDP, Víctor Naudi, creu que no hi pot haver negociació amb els socialdemòcrates quan ja han elegit en unes primàries el seu candidat i, per tant, “ja ho tenen tot decidit” i “unes bases fixades”.

Naudi creu que en primer lloc s’hauria de parlar de les propostes programàtiques i no de persones i va indicar que SDP també està disposat a impulsar una plataforma de progrés.

El dirigent d’SDP va reconèixer que Antònia Escoda, antiga líder dels Verds, està treballant al comitè parroquial d’Ordino, juntament amb altres persones que també s’hi han incorporat.

“Ens honora que sigui partícip del nostre projecte”, va indicar Naudi.