Bartumeu dubta que la llei que regula el dret de vaga s’aprovi aquesta legislatura

Autor: JORDI SALAZAR
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 4 de Novembre de 2014

El president del grup mixt, Jaume Bartumeu, va afirmar ahir que, tot i que “potser entri a tràmit” la llei que ha de regular el dret de vaga, “té molt poques possibilitats de passar”.

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, va mostrar ahir seriosos dubtes que la llei qualificada reguladora de les mesures de conflicte col·lectiu, estableix les mesures per exercir el dret de vaga, s’aprovi aquesta legislatura.

En aquest sentit, va indicar que “potser entraran” el text, però va recordar que “si el que l’entra també és el que signa el decret de dissolució del Consell, té el control del calendari. I tenint el control del calendari, ja sap si pot passar o no”.

Així, Bartumeu va subratllar que cal ser “realistes” en relació que la llei pugui prosperar. “Té molt poques possibilitats de passar”, va apuntar, tot afegint que “ja hi ha hagut comentaris de portaveus del Govern i de la majoria parlamentària que posen en dubte que això es pugui tramitar. De ganes que passi no en tenen cap”.

D’altra banda, el president del grup mixt va apuntar que ja hi ha “una segona versió” del projecte de llei, que incorpora “suggeriments dels actors socials”.

Bartumeu va explicar que el Govern li ha de fer arribar en breu aquest nou redactat, que, segons va avançar, inclou canvis “en relació als serveis mínims”.

Fonts de l’executiu van confirmar que hi ha “un nou text amb alguna nova aportació per part dels sindicats”, si bé encara “resta obert” perquè tant la patronal i els representants dels treballadors puguin fer-hi noves modificacions.

En qualsevol cas, Bartumeu va denunciar que “no és normal” que el text, tot i haver estat presentat públicament, no només no hagi entrat encara a tràmit, sinó que la seva versió definitiva encara no estigui tancada.

També va recordar que si el Govern tira endavant el projecte és perquè ho va demanar expressament del secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, durant la visita al país. “Van dir que ho farien, doncs ara correm-hi tots”, va criticar.

NOVES CRÍTIQUES A LA “FOSCA CONTRACTACIÓ” DE LA DIGITALITZACIÓ DE LA JUSTÍCIA

Jaume Bartumeu va aprofitar la roda de premsa d’ahir per carregar novament contra la “fosca contractació” a l’empresa pública navarresa Tracasa del sistema digital d’administració de la Justícia.

El president del grup mixt va respondre al ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot –que dimecres passat va defensar que l’adjudicació respecta la llei de contractació pública–, assegurant que “s’ha volgut burlar” aquesta llei “disfressant-ho com un acord entre administracions públiques”.

Des d’aquest punt de vista, va indicar que el contracte “no és ni entre dos estats ni entre dos administracions públiques”, ja que, va recordar, Tracasa “és una societat mercantil”.

A més, Bartumeu va destacar que si Espot “tingués raó, estaria violant la Constitució, perquè n’hauria d’haver informat els Coprínceps i el Consell General”, tal com ho estableix l’article 64,2 de la Carta Magna.

També va advertir dels riscos de seguretat que suposa que les dades estiguin en mans d’una empresa estrangera, que “disposa d’un accés complet i il·limitat” a la informació.