SDP considera que Camp fa una lectura «interesada» de les estadístiques

Autor: IMAR MARTÍNEZ
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 7 d'Octubre de 2014

El balanç que va fer el ministre de Turisme, Francesc Camp, sobre l’impacte econòmic que va deixar a Andorra el Cirque du Soleil segueix aixecant polseguera. Aquest cop les reaccions van arribar per part de Socialdemocràcia i Progrés.

El president d’SDP, Víctor Naudi, i el coordinador del comitè local d’SDP d’Andorra la Vella i membre del comitè polític nacional (CPN), Joan Marc Miralles, van criticar la política de turisme que ha seguit el Govern des de l’inici de la seva legislatura. Segons Naudi, l’actual Govern «està potenciant el turisme low cost, convertint Andorra en un parc d’atraccions».

Des d’SDP van voler fer palès que «les previsions de Camp no s’han complert», destacant la diferència entre el que s’esperava i el número real de turistes que van visitar el Principat durant els mesos d’estiu. La previsió es xifrava en 646.771 turistes, mentre que la dada recollida pel Departament d’Estadística de Govern és de 598.112 visitants, un 8% menys de l’esperat.

Al mes d’agost van visitar Andorra un total de 292.045, el que representa un 6,7% menys que el mateix mes de l’any passat. Miralles va recordar que «aquesta és la pitjor dada històrica que s’ha registrat mai al mes d’agost, inferior fins i tot a l’agost del 2012 que tenia el rècord negatiu».

Miralles va comprar les dades amb les que s’estan registrant a Catalunya «perquè és d’on venen la majoria de turistes que visiten Andorra», i mentre a Andorra el número de visitants ha caigut un 0,2% entre el setembre de l’any passat i l’agost d’aquest, a Catalunya ha crescut un 8,5%.

El Cirque du Soleil / Un dels punts calents va ser l’anàlisi de la repercussió econòmica del Scalada Mater Natura. Miralles va criticar a Camp perquè «les dades segueixen la hipòtesi que els turistes no vindrien si no es fes l’espectacle» i, segons Miralles, aquesta hipòtesi és «irreal i molt improbable». Naudi va afegir que «el Govern s’ha gastat gairebé tres milions d’euros i el cost en comparació al benefici no justifica la despesa, des del nostre punt de vista, ara mateix, no val la pena».

Solucions / La situació no es positiva, però Naudi tampoc va saber donar solucions concretes al problema. Segons el president d’SDP «al turisme no se’l cuida prou, nosaltres anàvem a buscar el turistes als seus països i això s’ha deixat de fer». Naudi va insistir en la necessitat de recuperar el turisme d’alt poder adquisitiu «com el rus», un fet complicat tenint en compte la postura de Rússia.