SDP defensa l’acord d’associació a la UE i critica l’estudi de KPMG

Autor: REDACCIÓ
Font: MÉS ANDORRA
Publicat el: 6 d'Octubre de 2014

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va defensar novament ahir l’acord d’associació amb la Unió Europea com la “bona opció per garantir el futur del nostre país” davant d’aquells que una vegada més recorren a la por “com a arma llancívola contra el progrés del país”.

La formació es posicionava així davant la “filtració interessada” als mitjans de comunicació per part d’una entitat bancària de l’informe que l’Associació de Bancs Andorrans (ABA) va encomanar a la firma consultora internacional KPMG, estudi que SDP va titllar de “precipitat” i “tendenciós” i encaminat únicament a “defensar l’statu quo dels privilegiats”.

SDP, que lamenta que en apropar-se les eleccions generals el sector de la banca “torna a manifestar la seva voluntat d’interferir en la política d’Andorra”, manté que l’estudi “és lleuger i superficial” i que “en moltes de les seves pàgines es limita a reproduir, sense reconèixer- ho explícitament, l’informe encarregat al professor de l’IESE Víctor Pou l’any 2013 per Crèdit Andorrà”, un informe que segons la formació “analitzava en positiu l’evolució del procés d’acostament d’An dorra a la Unió Europea”.

En aquest sentit, SDP considera que l’informe de KPMG “és només en negatiu” i que “s’esforça a posar l’accent en els riscos i les amenaces, passant de puntetes sobre les enormes oportunitats que s’obriran per als joves, per als professionals i per a les empreses del país”. A més a més, s’assegura que l’estudi està “centrat a subratllar hipòtesis negatives, sempre en condicional”.

D’altra banda, en el comunicat fet públic, SDP recorda que el Govern encapçalat per Jaume Bartumeu va iniciar el camí cap a la negociació d’un acord d’associació amb la UE. La proposta feta el 2010, destaca, era “establir un acord ad hoc” que tin gués en compte les especificitats d’Andorra, i manifesta que “la resposta de la Unió Europea a la nostra iniciativa per a la participació en el mercat interior europeu va ser favorable”.

Així mateix, es recorda que el novembre del 2013 la Comissió Europea i el Servei d’Acció Exterior van lliurar un informe al Consell Europeu on recomanaven l’opció d’un acord d’associació com la “més viable de les opcions considerades”. En aquest sentit, SDP remarca que “la UE és respectuosa de la sobirania andorrana i no té cap voluntat d’ensorrar el nostre país”.

Per això la formació lamenta els presagis “apocalíptics” recollits a l’informe de KPMG i els atribueix a la voluntat del sector bancari, al qual recorda la campanya d’intoxicació del 2010 en relació a l’Acord Monetari, “d’interferir en la política d’Andorra”, amb motiu de la proximitat de les eleccions generals.