SDP, amb llista nacional i diverses territorials

Autor: GABRIEL PÉREZ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 28 de Setembre de 2014

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) evolucionarà. Passarà de moviment a partit polític. I ho farà amb la vista posada en les pròximes eleccions generals. La plataforma va acordar ahir treballar per ser present en els comicis de forma ambiciosa. Segons va explicar el seu president, Víctor Naudi, i el seu portaveu, Delfí Roca, la idea és presentar “una bona llista nacional i diverses territorials a aquelles parròquies on puguem fer-ho amb garanties”. De noms, per ara, no se’n va parlar. O almenys això és el que van assegurar tots dos dirigents.

I és que, van apuntar, la prioritat passa, ara per ara, per elaborar l’embrió del que ha de ser el programa electoral. No serà, va avançar Roca, un document “extens o feixuc”, sinó “amb unes coses molt concretes i específiques perquè la gent tingui clar què votarà”. I serà a partir d’aquest programa, un “projecte plural amb les màximes sensibilitats”, on “es defensaran els serveis públics, el social i el teixit empresarial, que SDP començarà a buscar possibles aliances amb “gent de perfil progressista”.

I és que, van assegurar, aquesta és la forma que consideren cor­recta de treballar. En aquest sentit, Naudi va recordar que “el procés i la legislatura de DA; es van formar de pressa i corrent per anar en contra d’algú i després van fer el programa”. A l’hora de parlar de possibles aliances, no es va estalviar un dard cap als actuals responsables del Partit Socialdemòcrata. “Nosaltres no tanquem la porta a ningú, a diferència del PS. Estem oberts a parlar amb tothom que pugui subscriure aquesta ideologia”, va indicar. De fet, va arribar a admetre que, en la seva opinió, la recerca de suports podria decantar-se més cap a l’altra banda de l’espectre polític. “Hi ha un sector de DA desencantat, d’un tarannà més proper al centre o el centreesquerra, i si creuen en el nostre projecte seran benvinguts”, va afirmar.

Plans oficialment incipients
Des d’SDP no es va voler donar gaires detalls més sobre els seus plans electorals. Oficialment, van assegurar que encara són incipients, tot i que Roca va assegurar que “estem preparats per si hi ha un avançament electoral perquè el projecte ja el tenim”. Sobre les llistes parroquials, va aportar com a pista que “tenir representació comunal ajuda bastant a tenir llista territorial”, en una clara referència a Andorra la Vella, Sant Julià i Encamp.

De noms per a les llistes, tot i recordar que “tenim gent amb una àmplia experiència en política”, no van badar boca, igual que sobre si hi ha opció que hi hagi Jaume Bartumeu. L’únic que va revelar Roca és que, personalment, “m’agradaria que tinguéssim moltes persones del gènere femení”.

Retrets a la llei del joc, les de Justícia i a Naturlandia

La trobada del consell nacional de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) també va servir per abordar diferents assumptes de l’actualitat nacional i parroquial. En concret, un dels aspectes que es va posar damunt la taula és l’esmena a la totalitat presentada pel grup mixt a la llei del joc. El president de la plataforma, Víctor Naudi, la va posar com a exemple de “l’intent d’acontentar tothom que té DA” i que, al seu entendre, “acaba amb lleis a mida i amb inseguretat jurídica”.

Des d’SDP es va criticar especialment que “per acontentar el propietari d’un casino i els de dos bingos es carreguin la Llei antitabac”, en una clara referència a la possibilitat de deixar fumar a les sales de joc d’aquests establiments. Naudi va advertir que això provocarà “un greuge comparatiu amb altres sectors”.

El president de la plataforma també es va referir a la polèmica amb les lleis de la Justícia. “Hi ha poc respecte a la Constitució, fins i tot per part del mateix síndic, que va defensar una cosa inconstitucional”, va apuntar. L’auditoria de Naturlandia també va ser debatuda i Naudi va deixar clar que, en la seva opinió, “per molt que la cònsol digui que aniran bé, no serà així”.