El TC demana al síndic que faci al·legacions en temps degut

Autor: G.GURDÓ
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 12 de Setembre de 2014

El Tribunal Constitucional (TC), va notificar ahir al síndic general que desestima l’escrit presentat el passat 27 d’agost pel qual el Consell General demanava que el TC limités la interrupció de l’entrada en vigor de la Llei qualificada de modificació de la Llei de la Justícia, de manera que només quedessin afectats els articles que fessin objecte de dictamen previ d’inconstitucionalitat plantejat pel Copríncep Francès.

La petició de la sindicatura i del Consell General volia assegurar l’entrada en funcionament de la nova Llei al més aviat possible, el problema però, segons es desprèn de l’aute del TC, és que la sindicatura va córrer una mica massa en presentar l’al·legació. I és que l’aute del TC falla que «en relació a l’escrit, el Tribunal considera que el Consell General podrà presentar aquestes al·legacions i aquelles que estimi oportunes una vegada se’ls hagi traslladat l’escrit de requeriment de dictamen previ d’adequació a la Constitució». La carta que la Sindicatura va enviar al TC al·legava que el requeriment del Copríncep francès únicament fa referència a l’article 48 (que és el relatiu a la creació de la figura dels jutges i batlles suplents o de reforç) i que per tant, la Llei podia entrar en vigor sense l’article esmentat.

Crítiques de l’oposició / El president del grup mixt i conseller de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, que dilluns passat va manifestar que considerava improcedent l’escrit adreçat pel síndic al TC, en relació a la tramitació del dictamen previ de constitucionalitat demanat pel copríncep Hollande, va dir ahir que «el TC acaba de donar una plantofada al síndic i al ministre d’Interior». Cosa que va reiterar posteriorment SDP en un comunicat de premsa. L’escrit explica que l’aute del TC «confirma que el síndic no podia demanar abans d’hora al TC que limiti, retalli i condicioni el seu àmbit jurisdiccional al que li convé al Govern de DA». I afegeix que «tant el síndic com el grup parlamentari al que pertany haurien de saber que el TC és l’intèrpret suprem de la Constitució».

Precipitació / El comunicat d’SDP també convida el Govern i sindicatura a rellegir l’article tres de la Llei qualificada del TC que «estableix que està únicament sotmès a la Constitució i a la seva Llei reguladora». I també lamenta la precipitació del síndic «en instar el TC de manera improcedent a fer un judici d’oportunitat a l’hora d’admetre la petició de dictamen previ instada pel Copríncep Francès». SDP conclou que «tot plegat ens fa reiterar el nostre convenciment de que la Llei qualificada de modificació de la Llei de la Justícia aprovada per DA amb el suport del PS, conté nombroses disposicions inconstitucionals». I reitera que «constatem que el TC ha hagut de recordar al síndic el procediment constitucional establert», alhora que lamenta que «tant la sindicatura com el Govern, per boca del ministre d’Interior, hagin intentat condicionar l’actuació del TC».