Bartumeu reitera a Saint-Amans la transformació feta en pocs anys

Autor: REDACCIÓ
Font: BONDIA
Publicat el: 29 d'Agost de 2014

El president del grup parlamentari mixt i conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Jaume Bartumeu, ha mantingut dijous una trobada a París amb el director del Centre de Política i Administració Fiscals de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), Pascal Saint-Amans. Aquesta trobada té lloc precisament dos dies després que Saint-Amans fes unes declaracions en què posava en relleu que el país no es podia oposar a donar informació fiscal en casos com el de Jordi Pujol i en què exposava que les modificacions a Andorra no sempre havien estat immediates (“Andorra sempre s’ha fet pregar”, va dir). Tal com s’informava a través d’un comunicat, Bartumeu ha volgut mantenir aquesta trobada per “reiterar a Pascal Saint-Amans que l’Estat andorrà ha dut a terme una important transformació de les normes reguladores de l’activitat econòmica i financera durant el curt període que va del setembre del 2009 a l’estiu del 2014”.

Durant la trobada també va trametre a Saint-Amans que des d’SDP defensen “la plena participació d’Andorra en l’evolució, actualment en curs en l’àmbit internacional, vers l’intercanvi automàtic d’informació financera amb finalitats tributàries, mitjançant l’anomenada Norma comuna de comunicació d’informació”. Tot i així posen en relleu que la signatura per part d’Andorra de la nova norma impulsada per l’OCDE “hauria de fer-se amb prou garanties que places financeres competidores no mantinguin obertes escletxes que suposin que no tothom pugui competir en igualtat de condicions en un mercat financer global”.

Bartumeu també va exposar a Saint-Amans que el grup parlamentari mixt i SDP consideren “una qüestió d’Estat el reforçament de la credibilitat internacional, la qualitat i la competitivitat del sistema financer andorrà”. També va aprofitar per recordar tota la feina que s’ha fet en els darrers anys per sortir de la llista grisa de paradisos fiscals de l’OCDE i per signar convenis d’intercanvi d’informació fiscal amb diferents països. Precisament el ministre portaveu, Jordi Cinca, expressava dimecres, en l’habitual roda de premsa posterior al consell de ministres, l’esforç que ha fet el país en els últims anys per complir les exigències internacionals.

Pel que fa a la reacció de l’executiu per aquesta reunió, cal destacar que fonts d’Exteriors van explicar que el Govern estava assabentat de la trobada entre Bartumeu i Saint-Amans. Les mateixes fonts van afegir que aquesta reunió entrava “dins de la normalitat” i celebraven que “en aquests temes hi hagi la màxima concertació” entre el Govern i l’oposició. Precisament, el dia anterior Cinca feia una crida a anar tots a l’una per defensar el país i els avenços realitzats de cara a l’exterior.