Bartumeu diu que la llei ‘mordassa’ permet el control del Govern

Autor: L. F. M
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 11 de Juny de 2014

Vint-i-dues són les esmenes presentades pel grup mixt-SDP a la proposició de llei de protecció civil als drets a la intimitat, a l’honor i a la pròpia imatge, o més coneguda pel sobrenom amb la qual el mateix president del grup, Jaume Bartumeu, la va batejar ahir: «llei mordassa». Unes esmenes que tenen per objectiu suprimir paràgrafs sencers, també de l’exposició de motius, seccions i articles, deixant un text «tant reduït que perdria el sentit».

Bartumeu va explicar que amb les seves propostes volen evitar «la censura tàcita als mitjans, la preocupació de les empreses editorials per les sancions econòmiques i assegurar la tranquil·litat dels treballadors», i va afegir indignat que no pot ser que «normatives civils estiguin per sobre de les penals».

Bartumeu considera que aquesta llei s’ha elaborat «per protegir l’ego d’alguns» i perquè no «siguin escàndols» els «controls des del tercer pis de l’edifici Administratiu on està instal·lada la Presidència del Govern», tal i com «ja ha succeït amb més d’una aproximació perquè els mitjans retiressin notícies o perquè no es tractessin d’una determinada manera».

Dues de les esmenes més importants fan referència al paper de «l’operador» o «empresa editorial», a la qual la Llei atribueix «una responsabilitat solidària directe» en cas de que es consideri que una informació publicada hagi dut a terme la intromissió d’aquests drets. Pel grup mixt, «amb aquesta possibilitat d’atribuir responsabilitat es vol aconseguir l’efectivitat de la censura interna, la qual cosa, i per molts motius, acaba sent un obstacle a la llibertat de premsa», per aquets motiu demanen la seva eliminació; en cas, però, que el grup de la majoria no acceptes aquesta esmena, SDP proposa afegir en el text que els professionals es puguin negar a elaborar informacions «contràries als principis ètics de la comunicació, sense que això pugui suposar sanció o perjudici».

Una altra de les esmenes, «la més radical», proposa la supressió del apartat sobre els drets de rèplica i rectificació, que «hauria de formar part d’una Llei qualificada diferent», concretament i tal com estableix la Constitució, dins la Llei de la llibertat d’expressió, de comunicació i d’informació, en primer lloc, «perquè no son una ampliació de la llibertat d’informació, sinó una condició essencial», i per altra banda, si es regula en la qualificada dels drets a la intimitat, l’honor i la pròpia imatge, la rèplica i la rectificació només seran possibles en els casos que s’hagin vulnerat aquests drets, però no en altres casos.

BASES DE L’ORDENAMENT TRIBUTARI / Jaume Bartumeu també va explicar ahir que la comissió de Finances està treballant amb el paquet d’esmenes a la proposta de Llei de bases de l’ordenament tributari i va dir que «espero que finalitzem abans de Meritxell». De moment, «l’estem aconseguint pentinar d’algunes barbaritats que hi havia» però va reiterar que «ens costarà acabar-ho abans de finals de juliol». En aquets sentit, el president del grup mixt va assegurar haver detectat certa «voluntat d’apropar posicions» per part dels consellers de DA, i per això també s’estaria anant més lent, a banda que «és una llei molt tècnica i complicada que el Govern va fer molt malament».