El Consell General aprova l’IRPF sense el suport del PS

Autor: L. F. M.
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 25 d'Abril de 2014

Vint-i- dos consellers a favor i tres abstencions. El Govern va rebre ahir el suport del grup demòcrata – amb l’absència de tres consellers- i del grup mixt per a l’aprovació de l’Impost de la Renda sobre les Persones Físiques (IRPF), que entrarà en vigor al gener del 2015 i que tindrà com a mínim exempt els salaris de 24.000 euros, amb un tipus de gravamen del 5% fins als 40.0000 euros, a partir dels quals el tipus serà del 10%. Les rendes del capital, començaran a tributar a partir de 3.000 euros.

Cap de les quatre reserves d’esmenes del Partit Socialdemòcrata a la Llei va ser aprovada, entre elles, la d’augmentar el mínim exempt a 30.000 euros, incrementar el tipus al 20% per als salaris superiors a 10 vegades el salari mínim interanual (aproximadament uns 115.000 euros), i augmentar les deduccions per càrregues familiars. Així doncs, tot i insistir ahir en que estan convençuts «que una Andorra amb IRPF serà una Andorra millor», van «lamentar profundament», tal i com va dir el seu president, David Rios, «no poder donar suport al model que ens proposa DA». Un model que, segons Rios, «augmenta la càrrega fiscal en la majoria de ciutadans i protegeix les rendes més altes i els que més tenen», que «no grava de la mateixa manera les rendes del treball que les del capital» i que «presenta deficiències que faran que es tanqui en fals el cercle de la fiscalitat».

Per part del grup parlamentari demòcrata, el president de la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost, Martí Salvans, va defensar en la seva intervenció que el model que proposa el PS no es tan diferent, «ja que es tracta de dos trams i dos tipus de gravamen» i «tant progressiu és del 5% al 10%, com el seu del 10% al 20%», però l’elecció de DA va ser «per raons de simplificació i d’harmonització» amb els altres impostos. A part, «el tipus del 20% no ens agrada gens» i segons Salvans, tindria un «abast nul afectant entre 20 i 30 salaris». Salvans va dir que amb el model de l’IRPF de DA «prop del 50% de la massa salarial tributarà i es beneficiaran de la bonificació del 50% més de 8.000 assalariats, prop d’una quarta part».

El president del grup mixt, Jaume Bartumeu, va explicar que votaven a favor tot i que «el projecte no ens satisfà plenament» ja que «és d’una complexitat excessiva que permet l’enginyeria fiscal» i que no «es progressista, però s’adapta a la Constitució».

LÍMIT A L’ENDEUTAMENT / Salvans, en el discurs de la nova figura impositiva, va dir que el ciutadà està preocupat per on es gasten els diners, i que per això ja va anunciar ahir la intenció del seu grup parlamentari d’entrar a tràmit, «en els propers dies» l’anomenada «regla d’or» per limitar l’endeutament públic, que afectarà al Govern i també a les corporacions comunals i a les entitats parapúbliques. Salvans va reconèixer a que el Govern ha fet tots els esforços necessaris per assolir l’equilibri pressupostari, però considera que «cal assentar unes noves bases que regulin les finances públiques». El ministre de Finances, Jordi Cinca, ja va dir ahir que es tracta d’una iniciativa compartida pel Govern.

ANDORRA NECESSITAVA UN CANVI D’ULLERES

L’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) ha estat un impost polèmic, amb les reticències dels sectors tradicionalistes però també amb la desaprovació dels sindicats. DA, però, ho té clar. Andorra necessita una nova visió. Ho va dir ahir el conseller demòcrata Martí Salvans durant la seva intervenció en defensa de l’aprovació de l’impost. Canviar-se les ulleres, com en l’anunci de l’Opticienne. «El pas del temps fa que les visions canviïn; abans es podia signar un CDI sense IRPF. Avui en dia és impossible amb els països propers» i «no som ni les Bahames ni Mònaco». Si que és cert que «hi va haver una època de vaques grasses, on només calia obrir les persianes i s’omplien les caixes», però «la crisi s’ha endut la feina i Andorra s’ha empobrit, els sectors tradicionals han quedat tocats», cal doncs, « obrir-nos a la inversió estrangera i poder exportar serveis», i per tant «cal seguretat jurídica».

El president del grup mixt, Jaume Bartumeu, «observant amb estupefacció l’onada d’improperis que persones i sectors que havien donat suport a l’onada taronja el 2011 estan abocant ara sobre el cap de Govern, Antoni Martí», no va ser no tant diplomàtic com Salvans alhora de referir-se a les veus critiques a l’impost.

Bartumeu, com ja té per costum, va utilitzar cites, aquest cop de l’economista americà Galbraith, per il·lustrar que «cal lluitar» contra aquells que formen part de «la cultura de l’acontentament», d’aquells «intents involucionistes» , d’aquells que preferirien una Andorra «sense impostos, ni transparència i que són amants del paternalisme dels Coprínceps d’abans de la Constitució; aquells que creuen que les relacions socials serien més harmonioses amb amos i senyors, amb el secret bancari i sense impostos». Ara bé, gràcies «a la Constitució i a la democràcia, sabem que Andorra ha canviat i no ho podem ignorar».

I per concloure, clar i sense economistes pel mig: «treballem en positiu per treure Andorra de la crisi i deixem-nos de romanços».

Així doncs, a la sessió d’ahir va arribar el moment de la tan esperada votació de l’IRPF. De sobte, però, quan ja no hi havia més rèpliques i era el moment, el síndic general, Vicenç Mateu, va començar a allargar les paraules i a fer-se pregar. Ladislau Baró, Daniel Armengol i Meritxell Mateu no estaven a la sala…Els tres consellers van haver de córrer cap al seus seients per poder efectuar el seu vot a temps.