El grup mixt veu inconstitucionals aspectes de la llei de justícia

Autor: REDACCIÓ
Font: BONDIA
Publicat el: 7 d'Abril de 2014

El grup parlamentari mixt ha presentat un total de 40 esmenes al projecte de llei de modificació de la Llei qualificada de la justícia i deu a la llei transitòria de procediments judicials, a més a més de dues al projecte de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada del Codi de procediment penal. Una de les justificacions que recolzen aquestes esmenes és que es veuen molts “problemes d’inconstitucionalitat” en les disposicions proposades des de l’executiu.

Un dels aspectes que des del grup mixt troben “preocupant” és la “pretensió” d’introduir la figura de batlles i magistrats “de reforç”, nomenats discrecionalment i per un període d’un any. D’aquesta manera, posen en relleu que la normativa ha de contenir mecanismes d’atribució de competència predeterminats de manera general, cosa que exclou tot altre mecanisme d’atribució que sigui a discreció dels òrgans de govern de l’administració de justícia. Afegeixen que només es compleix amb l’exigència del jutge predeterminat a través de nomenaments previs de persones en llistes predeterminades i fixes, en un ordre inamovible.

Si el Consell Superior de Justícia, o el president d’un tribunal o un altre òrgan o persona, pot escollir lliurement entre diverses persones concretes amb càrrec de jutges o magistrats, aquells a qui s’ha d’atribuir el coneixement d’una causa concreta o jutge ad hoc, “s’està vulnerant l’article 10 de la Constitució”, exposen. Afegeixen que les modificacions proposades en els projectes de llei de modificació de la Llei qualificada de la justícia i de la Llei transitòria de procediments judicials que permetin l’atribució de causes sense respectar l’article 10 són inconstitucionals.

També posen en relleu que en els textos es parla en molts articles de suplència, substitució i reforç, i de batlle i magistrat de substitució i reforç. Però no es defineix l’abast d’aquestes condicions. Per tot això proposen suprimir qualsevol referència als nomenaments de reforç. També es proposa limitar el procediment d’ordenança penal a les contravencions i els delictes menors.

Han presentat també diferents esmenes per eliminar la possibilitat de nomenar batlles o magistrats per un període curt, ja que seria, consideren, inconstitucional en contravenir el que estableix l’article 90.1 de la Constitució.

També han volgut esmenar en la modificació de la llei de la justícia certes atribucions al Consell Superior i es considera, per exemple, que no poden rebre un sou sinó que només han de percebre dietes.