Bartumeu critica que no s’ha executat el previst

Autor: REDACCIÓ
Font: MÉS ANDORRA
Publicat el: 3 d'Abril de 2014

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, va fer ahir unes “breus reflexions” sobre el que considera que ha estat una “exposició excessivament triomfalista” de la liquidació del 2013 per part del Govern. D’aquesta manera, entre altres reflexions, considera que quan es diu que són els millors resultats dels darrers deu anys perquè s’ha reduït el dèficit es fa “un cert maquillatge” dels números, ja que afegeix que s’hauria d’haver dit “més clar” que hi ha hagut uns “ingressos atípics” dels beneficis procedents d’Andorra Telecom.

També va criticar que no s’hagi executat tot allò que estava pressupostat. D’aquesta manera, Bartumeu va posar en relleu que quant als ingressos globals cal ponderar els resultats d’un increment del 6,55% en uns ingressos extraordinaris per l’impost del tabac, fruit de l’increment de les importacions abans que s’apugessin les taxes.

Bartumeu va valorar que s’ha donat un canvi en el pes dels impostos de manera que es depèn cada vegada menys de la imposició indirecta, i va remarcar que això és fruit dels que van “empènyer” perquè es posés en marxa una imposició directa. Pel que fa a la despesa, va considerar que és “massa fàcil dir” que hi ha hagut menys dèficit “sense dir que no has gastat el previst”.

En aquest sentit, quant a les inversions reals, va assenyalar que s’ha executat només el 49,5% del que estava pressupostat. El president del grup mixt va fer aquestes declaracions després de la junta de presidents en què es va acordar que en la sessió de Consell General del dia 24 es debatrà la llei de l’IRPF i la dels serveis socials, a més de la presa en consideració de la que va qualificar de “llei mordassa”, referint-se a la llei qualificada de protecció dels drets a la intimitat, l’honor i la pròpia imatge.

Quant a la llei de l’IRPF, Bartumeu va avançar que el vot del seu grup serà favorable. I, respecte a la llei de dret a la intimitat, va criticar que es pretén controlar “tot el que abans no calia”. Quant a la proposició de llei de modificació de la llei del matrimoni presentada pel Partit Socialdemòcrata per fer possible la unió entre persones del mateix sexe, es va refermar en el posicionament del seu grup a favor de la qüestió i que sigui a través de la modificació del text del matrimoni.

A més, i sobre el fet que Demòcrates per Andorra vulgui regular-ho a través del dret de família, considera que ha “iniciat un moviment equivocat i criticable” ja que afegeix que “cap grup pot tenir la temeritat d’implantar un codi civil” sense tenir en compte l’opinió dels ciutadans.