El grup mixt votarà a favor de la llei de l’IRPF perquè el text ha “millorat”

Autor: C. AUDÍ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 3 d'Abril de 2014

El grup parlamentari ha avançat el posicionament davant de futures lleis: donarà suport a l’IRPF i al matrimoni homosexual però dirà que no a regular el dret a la intimitat.

El grup mixt dirà que sí a la llei de l’IRPF. Ho va anunciar ahir el president, Jaume Bartumeu, que malgrat que va preferir detallar-ne els motius en una propera compareixença pública, va explicar que un cop el text s’ha sotmès al període d’esmenes ha patit una “millora” que mereixerà el vot favorable. Tot i que en certes qüestions de concepte “importants”, a l’entendre del grup mixt, no s’ha arribat a un acord i no s’han acabat incorporant, en termes globals el projecte de llei –es votarà al parlament en 24 d’abril– s’adiu als principis que defensa el grup liderat per Bartumeu. “Som els qui hem impulsat el canvi del model tributari andorrà i estem d’acord amb el concepte base d’un impost sobre la renda”, va argumentar. Amb tot, es va mostrar reticent amb determinats punts de la llei com, va exemplificar, la distinció que es fa de la renda del treball i de la derivada dels arrendaments, perquè “no ens agrada, no ens sembla una bona manera de calcular-ho”.

En canvi, on ja avancen el vot contrari és a la proposició per regular la protecció civil als drets a la intimitat, a l’honor i a la pròpia imatge elaborada pels demòcrates. El text, de fet, ha rebut l’apel·latiu per part de Bartumeu de “llei mordassa”. El líder d’SDP va criticar l’actitud de DA per “contemplar amb simpatia determinades intervencions i comentaris a les xarxes socials i als mitjans de comunicació” en l’època que ells estaven a l’oposició i a voler “controlar-los” en arribar al Govern. “Ara es descobreix una sensibilitat [al grup parlamentari] que abans no tenia.”

El grup mixt, d’altra banda, és favorable a regular les unions homosexuals, tal com proposen els socialdemòcrates –“ja hem manifestat que estem a favor del matrimoni entre persones del mateix sexe”–, i consideren que “no cal discutir que al matrimoni se li ha de dir matrimoni i no cal buscar hipocresies”, afirmant que aquest dret queda regulat amb les unions estables de parella.

“TRIOMFALISME EXCESSIU” DE CINCA

El conseller de l’oposició considera que el ministre de Finances, Jordi Cinca, va presentar la liquidació pressupostària del 2013 amb “excessiu triomfalisme” perquè, entre d’altres, no va ressaltar durant la presentació dels números a la premsa l’increment dels ingressos extraordinaris derivats de l’impost especial del tabac (s’ha passat dels 100 milions del 2012 als 113,5 de l’any passat). Alhora, resulta “massa fàcil afirmar que has generat menys dèficit si has gastat menys pressupost”, tenint en compte que, per exemple, s’han executat el 49,54% de les inversions reals.