Bartumeu diu que sense IRPF França tampoc signarà el CDI

Autor: GABRIEL PÉREZ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 8 de Gener de 2013

Ni Espanya, ni França tampoc. Cap dels dos estats no signarà el conveni de doble imposició si Andorra no té l’IRPF negre sobre blanc. Així ho va afirmar el cap de l’oposició, Jaume Bartumeu, que va avançar que la seva formació està disposada a tramitar el text sobre la figura tributària en breu si no veu una voluntat clara de fer-ho per part de Govern.

I aquesta voluntat, al seu entendre, no existeix, entre d’altres coses perquè considera que dins de DA hi ha una forta oposició. Bartumeu va assegurar que no és cap sorpresa per a ell que Espanya no vulgui tancar el CDI si l’IRPF no està aprovat. “Ho sabia jo, ho sabia el cap de Govern i ho sabia el ministre Saboya”, va apuntar, per després afegir que aquesta situació és similar a la de París.

“Hem anat a l’Elisi i el missatge és el mateix. Es plantejaran si signar o no en funció de si seguim la nostra responsabilitat en l’acompliment dels compromisos”, va afirmar el líder socialdemòcrata. I això passa, va recordar Bartumeu, per tenir una llei sobre l’IRPF “amb un tipus mínim del 10%”. A més, no va amagar els seus dubtes que el Govern tingui realment la intenció de tramitar aquests text. “El problema intern de DA s’ha traslladat al país”, va lamentar.

En aquest sentit va dir que “viuen al mig de la contradicció entre voler obrir-se a la inversió estrangera i no donar la seguretat jurídica i fiscal que cal per poder signar CDI”. El cap de l’oposició va posar en relleu que “cada cop hi ha més veus demòcrates que s’oposen a l’IRPF” i, fins i tot, “hi ha consellers que ho han dit a la ràdio”, fet que “s’està convertint en un cul de sac polític”.

El polític del PS va recordar que el seu partit “està treballant en el text i en té l’elaboració molt avançada”, situació, al seu entendre, ben diferent a la que hi ha a Govern i a DA. “Si ja tenen problemes per posar-se d’acord sobre si s’ha d’entrar o no el text, imagini’s el propi text”, va apuntar. És per això que va insistir que si el Govern no mou fitxa ho farà el PS. I el marge d’espera s’està esgotant. “Sense marcar terminis radicals, el que tenim clar és que hem de veure què passa al gener i que no volem caure en la irresponsabilitat de deixar avançar el 2013 sense donar un missatge clar de la voluntat de complir els compromisos”, va advertir Bartumeu.