Amb el títol Reinventar el turisme de neu i muntanya per atraure nous clients, el Ministre de Turisme, Indústria i Comerç, Claude Benet, va inaugurar ahir el 6è Congrés Mundial de Turisme de Neu i Muntanya a Ordino i va aprofitar per anunciar també la celebració del primer World Tourism Forum Andorra, WTFA, de la Fundació Themis, pel 2011.
Durant la seva intervenció, Benet va expressar que «a Andorra hi ha una mica de despreocupació a l’hora de tractar els clients i de cuidar el país ja que, més que captar nous visitants, el que cal és mantenir els actuals». També va comunicar la seva intenció de «potenciar el turisme d’estiu amb nous productes culturals, de senderisme i de caire esportiu, per exemple, així com recuperar el turisme d’autocaravanes i productes per al públic sènior, com la pesca».
Durant la sessió inaugural també va intervenir el secretari general de l’Organització Mundial de Turisme, l’OMT, Taleb Rifai, que va manifestar que «hem d’avançar cap a una cosa diferent del que s’ha fet anteriorment al 2008 per créixer » i que, «segons els indicadors, estem sortint del sot, tot i que la recuperació és molt fràgil per la pèrdua de llocs de treball i, per tant, s’ha d’estar atent». I és que Rifai va manifestar l’opinió dels economistes i experts mundials, afirmant que el turisme de neu i muntanya ha resistit a la crisi financera i apunta a un creixement anual del 5% en els propers 20 anys.
Per a Rifai però, «les claus del futur del sector passen per popularitzar els esports de neu i muntanya, treure’ls de la seva exclusivitat i vincular-los a la sostenibilitat aprofitant al màxim les noves tecnologies».
Formació dels esquiadors
El consultor suís Laurent Vanat, autor de l’informe mundial sobre el sector 2009 International Report on Mountain Tourism, i que va participar a la ponència que portava per títol Explotar el nou potencial del mercat, sobretot els segments júniors i els sèniors, va coincidir amb Rifai en la popularització dels esports de neu i muntanya com una de les claus del sector mitjançant la informació i sobretot la formació. Segons dades del seu estudi, «la formació de nous esquiadors en l’1% de la població permetria tornar a creixements del 10%».
Vanat va ser taxant també dient que «el 95% dels turistes de neu que té Andorra són estrangers i aquest és el motiu pel qual Andorra va ser la destinació de neu d’Europa que va notar més els efectes de la crisi econòmica, en experimentar durant la temporada passada una davallada del nombre d’esquiadors, mentre que la resta de països es van mantenir gràcies al client nacional» i en aquest sentit coincidia amb les declaracions del ministre Claude Benet a l’hora de cuidar el client local.
Potenciar el client local
Fréderic Pierret, el director executiu de l’OMT, va descriure un futur ple d’obstacles, però també amb oportunitats de creixement. Durant la seva conferència, Com es pot vincular la demanda internacional a l’oferta local?, va dir que «el turisme de neu i muntanya depèn massa del client local i de proximitat, i això s’accentua amb la crisi». Segons va dir Pierret, «l’augment de clients nacionals que es queden al país fa augmentar les xifres de turisme de neu i de muntanya, però també requereix internacionalitzar la seva oferta per créixer».
Pel que fa al canvi climàtic, Pierret, va ser contundent i va assegurar que «pujarà la cota de neu fins als 2.500 metres el 2080; els efectes de la crisi faran augmentar el client de proximitat i els accessos a les muntanyes seran més difícils».