Més d’un lustre de converses

Autor: i. a.
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 22 de Febrer de 2010

La conclusió d’un acord monetari que permeti a Andorra encunyar els seus propis euros no és un objectiu especialment difícil d’assolir. Amb tot, els diferents governs del Principat fa anys que estan en converses amb la Unió Europea per tirar endavant el conveni.

Si finalment és l’Executiu del PS el que acaba tancant la negociació, hi hauria certa coherència en el procediment, ja que els socialdemòcrates van ser dels primers a demanar que es tanqués un acord monetari amb la Unió en ocasió de la substitució del franc i la pesseta –aleshores divisa emprada per l’Administració– per l’euro. En aquell moment hi va haver també veus que van especular amb la possibilitat d’adoptar el dòlar o alguna altra moneda com a alternativa a l’euro; opció ràpidament descartada.

Va ser el gabinet liberal de Marc Forné el que va iniciar les converses amb la Unió Europea de cara a la conclusió d’un acord monetari que permetés encunyar euros. En la legislatura següent, el Govern del PLA va demanar reactivar les converses i el cap de Govern, aleshores Albert Pintat, va portar durant un temps les negociacions personalment, entrevistant-se a Brussel.les amb el comissari d’Afers Econòmics i Monetaris, l’espanyol Joaquín Almunia. En aquell moment hi va haver un creuament de cartes entre l’Executiu liberal i Brussel.les que no va donar els fruits esperats, davant les reticències del Principat a assumir les obligacions que comportava un acord monetari amb la UE.

Amb tot, el gabinet liberal no va abandonar del tot la qüestió de l’encunyament d’euros i va mantenir el dossier obert fins al final del seu mandat. Fa més o menys un any, quan la legislatura s’acabava, els aleshores ministres de Finances i Exteriors, Ferran Mirapeix i Meritxell Mateu, van mantenir una nova trobada a Brussel.les amb els responsables d’Economia i Finances de la Comissió Europea i la possibilitat d’encunyar euros andorrans va tornar a estar damunt la taula de negociacions. Amb la dissolució del Consell, la convocatòria d’eleccions a l’abril i el canvi de Govern, les converses van quedar suspeses.

Des del moment de la presa de possessió, l’Executiu socialdemòcrata va mostrar el seu interès de reprendre les negociacions: una reunió a Brussel.les entre el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i Almunia l’octubre passat va rellançar el projecte. Pocs mesos després, la Comissió ha enviat a Andorra una proposta d’acord.

pdf3.jpg