Bartumeu considera «una barbaritat» les esmenes d’ApC a les lleis d’impostos

Autor: redacció
Font: més andorra
Publicat el: 19 de Febrer de 2010

El líder de l’Executiu, Jaume Bartumeu, va qualificar de «barbaritat» les esmenes presentades per Andorra pel Canvi (ApC) encaminades a fer que el text de la llei d’impost de societats derogui la imposició indirecta.

Bartumeu va assegurar que no es poden barrejar les dues tipologies ja que els impostos indirectes ja quedaran substituïts per l’IVA, i que la imposició directa sola «no pot aguantar tota la necessitat d’ingressos tributaris que té l’Estat».

Pel que fa a la situació econòmica, Bartumeu va demanar a la ciutadania que no caigui en el desànim i que «no ens hem de flagel ·lar» perquè Andorra depèn molt de la situació dels països del voltant. Per tant, «el que podem fer és pregar perquè la situació econòmica d’Espanya millori». Tot i això, va afirmar que el Govern ja ha començat a aplicar mesures per fer front a la crisi, i que durant el mes de març es presentaran propostes concretes per ajudar tant empresaris com treballadors. D’altra banda, també va opinar que «els funcionaris no tenen la culpa de la crisi», i que, per tant, la solució no passa per retallar el seu nombre, ja que això són «postures populistes i demagogues».

D’altra banda, Bartumeu va dir que és partidari de rebaixar a 15 els anys necessaris per aconseguir la nacionalitat, per després baixar fins a 10 anys, «tal com marca el Consell d’Europa», i, si convingués, no descarta reduir encara més el temps. De tota manera, el cap de Govern va assegurar que aquesta reforma ha d’anar lligada amb el fet de resoldre la qüestió de les dobles nacionalitats, i que també s’ha de tenir en compte que les estadístiques mostren que hi ha molta gent que ja podria demanar la nacionalitat i no ho fa. Finalment, el líder de l’Executiu va posar de manifest els problemes de sobreocupació de despatxos que pateix l’edifici administratiu del Govern.

D’altra banda, el cap de Governes reunirà el dimecres de la setmana vinent amb el ministre espanyol de Treball i Immigració, Celestino Corbacho. La trobada tindrà lloc a la seu del Ministeri de Treball a Madrid. Es tracta de la primera reunió oficial que mantenen Bartumeu i Corbacho.

pdf3.jpg