Gastar energia sense malbaratar

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 18 de Febrer de 2010

Fa uns dies publicàvem la interessant opinió de Jordi Llovera sobre l’augment del consum d’electricitat a Andorra, que hauria augmentat el 50% en deu anys.

Segons aquest expert, hi ha qui té una central nuclear davant de casa només per produir l’energia suficient per al sistema d’stand-by i del mal hàbit de deixar els carregador endollats sense estar connectats als aparells. Resulta evident, doncs, que s’ha implantat una mentalitat poc estalviadora amb els recursos energètics i que el nou model de vida i l’evolució de les noves tecnologies ha disparat el consum d’electricitat.

Una altra cosa és el que s’anomena consums imprescindibles o desitjats, que són aquells necessaris per assegurar el confort de les persones, així com per prestar un servei o per produir determinat producte. Tot el que no quedi inclòs en aquesta definició, suposa un malbaratant com a consum no desitjat. Pertoca a les administracions, primer, donar exemple, i segon, activar les campanyes necessàries per tal de fer arribar el missatge d’estalvi als ciutadans.

És en aquest àmbit en què l’Executiu va anunciar ahir l’aprovació del Pla director d’estalvi i eficiència energètica de l’Administració pública, parapúbliques i les societats també públiques, pla que dóna compliment a la resolució del Consell General del juny del 2008, que fixa la reducció del 5% del consum d’energia abans de final d’aquest any. El decret, però, va més enllà i el Govern s’ha compromès a sumar un altre 5% abans de final del 2010, amb la qual cosa la xifra global seria del 10%. La forma de fer-ho no és nova. Així es limitarà el termòstat de temperatura a l’hivern i a l’estiu. Igualment, l’esperit d’estalvi estarà present en l’adquisició de vehicles o a l’hora de contractar obra nova o de fer reformes.

Amb aquesta mesura, el responsable de Finances, Pere López, va calcular ahir que l’Administració central deixarà de pagar 350.000 euros anuals dels 3,5 milions que destina a cobrir les despeses d’electricitat i carburants, una xifra que per a alguns pot semblar astronòmica.

Andorra és un país energèticament depenent. La pràctica totalitat de l’energia s’importa de l’exterior, la producció d’electricitat és irrellevant i l’ús d’energies alternatives i sostenibles és inexistent. El consum, en canvi, és important i ha anat sempre en augment, a excepció del darrer any, a causa de la crisi econòmica.

Per això, és interessant la iniciativa que s’aplicarà en els edificis públics que depenen del Govern, i l’altre pas hauria de ser per motivar els ciutadans a estalviar, en benefici de les pròpies butxaques i del país, i també com un exercici de compromís mediambiental.

pdf3.jpg