Montilla i Castells, «poli» bo i «poli» dolent

Autor: laura fanals
Font: diari de girona
Publicat el: 28 d'Agost de 2009

Dues cares d’una mateixa moneda. Això és el que va mostrar ahir el PSC durant la seva trobada anual a Vilopriu respecte de la futura sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut: per una banda, el president de la Generalitat, José Montilla, es va presentar ferm però prudent, assegurant que no pensa afegir-se a la “cursa” de reaccions sobre la hipotètica decisió de la justícia perquè la sentència “ni està feta, ni sabem quan es produirà, ni en coneixem el contingut”.

El màxim representant del Govern català també va garantir que serà “coherent” amb el mandat de defensar l’autogovern “amb la màxima decisió” possible, reiterant la seva convicció que l’Estatut és “constitucional” i fent una crida a aplicar les “lliçons” apreses en la negociació del finançament. Finalment, també va disparar contra els adversaris polítics: per una banda, va assegurar que no contribuirà al “joc” dels qui “fa temps que viuen instal·lats permanentment en el greuge, la malfiança i la desqualificació”- en una clara referència a CiU- i, per l’altra, va criticar la “mala fe manifesta del PP”. Un “poli” bo i mesurat en les seves paraules.

El conseller d’Economia, Antoni Castells, va exercir, en canvi, el paper de “poli” dolent, almenys de cara al PSOE. Castells va mossegar cap a casa i va advertir el Govern espanyol que, si la sentència és negativa, la Generalitat “no tornarà a negociar” un pacte que ja està rebaixat, i que en el seu moment ja va ser fruit de la negociació entre Catalunya i l’Estat. En aquest sentit, Castells va recordar que l’Estatut que ha arribat al Constitucional no és l’aprovat pel Parlament català, sinó que va ser retallat posteriorment per les Corts i tornat a acceptar pel Parlament. Per això, va assegurar a l’Executiu socialista que, “si invaliden el pacte, quedarà trencat amb totes les seves conseqüències”.

“Voluntat política”

Per evitar que això succeeixi, el responsable d’economia català va reclamar al Govern socialista estatal que tingui “la mateixa voluntat política” que ha tingut Catalunya per “complir el pacte” que representa l’Estatut, i li va demanar “lleialtat al pacte Constitucional, a l’esperit de la Transició i que ningú pretengui reescriure la Constitució en contra de Catalunya”.

D’altra banda, l’acte d’ahir també va comptar amb la intervenció del cap de Govern d’Andorra, Jaume Bartumeu, els eurodiputats Raimon Obiols i Maria Badia, i l’amfitrió, Lluís Maria de Puig, senador gironí i president de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa.

pdf3.jpg